Şam'da Emevi Camisi'nde İlk Teravih Namazı: Baas Rejimi Sonrası Umut Dolu Bir Ramazan

Baas rejiminin devrilmesinin ardından Şam'daki Emevi Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı. Suriyeliler bu Ramazan'da umut dolu anlar yaşadı.

Yayın Tarihi: 28.02.2025 23:15
Güncelleme Tarihi: 28.02.2025 23:15

Şam'da Emevi Camisi'nde İlk Teravih Namazı: Baas Rejimi Sonrası Umut Dolu Bir Ramazan

Şam'da Tarihi An

Baas rejiminin yıkılmasının ardından, başkent Şam'daki Emevi Camisi'nde yüzlerce Suriyeli, ilk teravih namazında bir araya geldi. Bu özel an, birçok kişi için yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.

Ramazan Sevincini Yaşamak

Doğu Gutalı Baha Kurdoş, "(Beşşar) Esed'siz ilk ramazanımız. Ülkenin bize ait olduğunu, vatanın ve toprağın her karışının bizim olduğunu hissettiğimiz ilk ramazan. Bundan daha güzel bir his olamaz," dedi. Kurdoş, halk arasında ramazan sevincinin hissedildiğini vurgulayarak, "Herkes mutlu ve sevinçli. Biz ise daha da mutluyuz. İnsanların durumlarının her zaman iyi olmasını diliyoruz" sözleriyle umut dolu mesajlar verdi.

Emevi Camisi'nde Yeniden Bir Arada Olmanın Coşkusu

Şam Üniversitesi Eczacılık Bölümünde öğretim görevlisi Ragad Faysal, bu yıl ramazanı Baas rejimi olmadan geçirecek olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yıllar sonra ilk kez Emevi Camisi'ni ziyaret ettiğini dile getiren Faysal, "Evimiz buraya yakın. (Eskiden) Buradan geçerken korkumuzdan camiye giremezdik. Bugün, cami bizim olduktan sonra gelmeye karar verdik. Çok şükür zulümden kurtulduk" ifadelerini kullandı.

Geçmişin Acı Hatıraları

Faysal, Baas rejimi döneminde caminin yanından geçmenin bile bir korku kaynağı olduğunu aktardı. "Cami eskiden bizim değildi. Caminin yanından geçtiğimizde içinde bize benzemeyen kişiler vardı," dedi. Diğer bir katılımcı Doktor Rava Akaşe ise devrik rejim olmadan ilk ramazanı geçirmekten ötürü "tarifsiz" bir mutluluk yaşadıklarını ifade etti. Akaşe, "Eskiden teravihi evde kılardık. Ancak şimdi mutluyuz, gururluyuz, cami bizim oldu. Şam tamamen değişti" şeklinde konuştu.