
Trump'tan Tarife Açıklamaları
ABD Başkanı Donald Trump, piyasalardaki "sert düşüşe" rağmen, uyguladığı tarifelerin ülkesine trilyonlarca dolar kazandıracağından kesin bir şekilde emin olduğunu dile getirdi. Trump, yaptığı açıklamada, "(ABD ekonomisinin) Hastanın durumu ağırdı. Bir operasyon geçirdi. Patlayan bir ekonomi olacak. Muhteşem olacak" ifadelerini kullandı.
Piyasalardaki Sert Düşüş Beklentisi
Trump, dün imzaladığı kararnameyle ABD'nin ticaret yaptığı 185 ülkeye "karşılıklı tarifeler" uygulayacağını ve temel tarife oranının %10 olacağını açıkladı. Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu tarifeler sayesinde piyasalarda "sert düşüşün" beklenebileceği uyarısında bulundu.
Piyasalar Patlayacak mı?
Trump, New York borsasının tarifelerin ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği endişeleri dolayısıyla günü sert bir düşüşle tamamlaması üzerine, "Bence her şey çok iyi gidiyor. Piyasalar patlayacak, borsa patlayacak" yorumunu yaptı. Ayrıca, ABD ekonomisinin kötü durumda olduğunu ancak bu durumun geçici olduğunu vurguladı.
Yurt İçi Üretime Yatırım
Tarifelerin, ABD'de üretim yapmak isteyen şirketlerden trilyonlarca dolarlık yatırım çekeceğini belirten Trump, "Dünyanın geri kalanı anlaşma yapmanın bir yolunun olup olmadığını görmek istiyor" dedi. Ülkelerin kendilerini aramasının, yapılan işin güzelliği olduğunu ifade eden Trump, "Şimdi bizim için her şeyi yapacaklar" şeklinde konuştu.
Geniş Çaplı Ticaret Savaşı Endişeleri
Trump, dün imzaladığı kararname ile ABD'ye ithal edilen ürünlere eşi benzeri görülmemiş gümrük vergileri getirildiğini açıkladı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği'ne %20, Çin'e %34, Vietnam'a %46 gibi oranlarda tarifeler uygulanacağı belirtildi.
Tarifeler arasında Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler için %10 gümrük vergisi uygulanacağı da duyuruldu. Ayrıca, 4 Nisan'da yürürlüğe girmesi planlanan %25'lik otomobil tarifeleri, kamyonetleri ve lityum pilleri gibi diğer parçaları da etkileyebileceği belirtildi.
Tüm bu gelişmeler, küresel ekonomik yavaşlamaya yol açabilecek geniş çaplı bir ticaret savaşının patlak verebileceğine dair endişeleri artırmış durumda.