İHA’ların Yeni ‘Milli Gözü’ AGGÖZ Göreve Başladı
Türk savunma sanayisi, yüksek teknolojili yeni bir gimbal sistemi AGGÖZ ile insansız hava araçlarının (İHA) algılama yeteneklerini güçlendirdi. 3.5 kilogram ağırlığındaki sistem, 8 kilometrede insan, 20 kilometrede araç tespiti yapabilme kapasitesi sunuyor.
Asisguard'ın Yenilikçi Çözümü
İHA sistemleri, elektro-optik görüş sistemleri ve askeri araç elektroniğinde uzmanlaşmış olan Asisguard, bulutaltı İHA'ların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu yeni gimbal sistemini geliştirdi. Gimbal, İHA'nın temel algılama sistemlerini (kamera, lazer, termal sensör) taşıyarak yüksek performansla kullanılmasını sağlıyor.
AGGÖZ, 640x512 çözünürlüklü soğutmalı termal kamera modülüne sahip olup, 1920x1080 HD görüntü ve 30x optik zoom özellikleri ile güneş ışığında net görüntü alabilmektedir. Ayrıca, 2 eksen stabilizasyon ve 5 kilometre menzilde lazer mesafe ölçer ile donatılmıştır.
Geliştirme Süreci ve Hedefler
Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, AJANSA yaptığı açıklamada, şirketin yaklaşık 6 yıldır bu alanda çalıştığını belirtti. İlk olarak zırhlı araçlarda 360 derece durumsal farkındalık kameraları geliştirdiklerini, sonrasında ise sabit kameraları hareketli sistemlerle birleştirerek uzaktan tespit ve hızlı teşhis konusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti.
Düzgün, Türkiye'de şu anda kullanılan çözümlerinin bir benzerini Nijerya'da kurduklarını ve bu alanda çeşitli entegrasyonlar gerçekleştirdiklerini aktardı. Asisguard, sınır güvenliği ihtiyaçlarının artmasıyla, insan ve araç tespiti konusunda etkin çözümler sunmaya devam edeceğini vurguladı.
Yerli İHA’lar için Stratejik Gelişim
Düzgün, insansız sistemlerin yaygınlaşması ile birlikte bu tecrübeyi gözetleme ve izleme yapabilecek araçlara taşıma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti: “Uçan bir cihaz yapmak ciddi yetenek gerektiren bir süreç. Uçağın gözü olmadığında hedefleri tespit edebilmek zor.”
AGGÖZ ile birlikte, 8 kilometreden insan, 20 kilometreden araç tespit edebilen bir gimbal sistemi ürettiklerini belirten Düzgün, bu sistemlerin askeri ve sivil alanda geniş uygulama potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
İhracat Potansiyeli ve Gelecek Hedefleri
Barış Düzgün, AGGÖZ gimbal sisteminin yurt dışına ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, “Yabancı rakiplerimizle kıyasladığımızda, performansımız daha iyi ve fiyatımız rekabetçi.” ifadesini kullandı. Bu sırada, Afrika ülkelerine helikopter modernizasyonu kapsamında iki adet ürün sağlandığına dikkat çekti.
Düzgün, ayrıca, 3 kilogramlık bir yük kapasitesine sahip bir system üzerinde çalıştıklarını ve daha hafif, performanslı kameralar geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve barındırdığı teknolojilerin yardımıyla insansız hava araçlarının (İHA) "gözü" olarak da nitelendirilen yeni bir gimbal sistemi ilk kez kullanıma sunuldu. İHA'ların zorlu koşullarda dahi net görüntü almasını ve hedef takibi yapmasını sağlamayı amaçlayan ve 3,5 kilogram ağırlığındaki gimbalde, 640x512 çözünürlüklü soğutmalı termal kamera modülü yer alıyor. 1920x1080 HD görüntü ve 30x optik zoom gündüz kamera kabiliyetine sahip gimbal, 2 eksen stabilizasyon sağlıyor. Gimbalde 5 kilometre lazer mesafe ölçer bulunuyor.
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve barındırdığı teknolojilerin yardımıyla insansız hava araçlarının (İHA) "gözü" olarak da nitelendirilen yeni bir gimbal sistemi ilk kez kullanıma sunuldu. İHA'ların zorlu koşullarda dahi net görüntü almasını ve hedef takibi yapmasını sağlamayı amaçlayan ve 3,5 kilogram ağırlığındaki gimbalde, 640x512 çözünürlüklü soğutmalı termal kamera modülü yer alıyor. 1920x1080 HD görüntü ve 30x optik zoom gündüz kamera kabiliyetine sahip gimbal, 2 eksen stabilizasyon sağlıyor. Gimbalde 5 kilometre lazer mesafe ölçer bulunuyor.