Türkiye'de 35 Bin Organ Bekliyor: Op. Dr. Volkan Turunç'tan Bağış Çağrısı
Güncel verilere göre Türkiye’de yaklaşık 35 bin hastanın organ yetmezliği nedeniyle organ bekleme listelerinde yer aldığı bildirildi. Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Volkan Turunç, organ nakli ve bağışı konusunda önemli uyarılar yaptı.
Organ nakli ve bağışın önemi
Op. Dr. Volkan Turunç, organ naklinin organ yetmezliği yaşayan hastaların hayat kalitesini ciddi oranda yükselttiğini; nakil sayısının artırılmasında en kritik unsurun organ bağışı olduğunu belirtti. Organ bağışının, tıbben ölü ilan edildikten sonra organların başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere bağışlanması ve belgelerle resmileştirilmesi süreci olduğunu hatırlattı. Yasal olarak 18 yaşını doldurmuş her bireyin organ bağışında bulunabileceği vurgulandı.
Güncel istatistikler
Turunç, Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede 25 bin 246 hastanın böbrek, 2 bin 650 hastanın karaciğer ve 1.477 hastanın kalp nakli beklediğini aktardı. Buna karşın 85 milyon nüfuslu ülkede bir yılda yalnızca 300-400 organ bağışı gerçekleştiği ve beyin ölümü gerçekleşen kişilerin sadece %20'sinde ailelerin organ bağışını kabul ettiğinin altını çizdi.
Son yıllarda organ bağışlarının azaldığı, bunun sonucunda nakillerin %80'den fazlasının canlı vericilerden yapıldığı; canlı vericili nakillerde Türkiye'nin dünyada ilk üçte yer almasına karşın kadavra vericili nakillerde geride kaldığı belirtildi.
Kadavradan nakillerde hedefler ve 2024 verileri
Turunç, Avrupa ülkelerinde kadavra vericili nakillerin tüm nakiller içindeki oranının en az %50 olduğunu ve Eurotransplant kriterlerine göre yoğun bakım yatak sayısı başına yılda en az bir beyin ölümü bildirimi olması gerektiğini hatırlattı. Türkiye'de 2024 verilerine göre yoğun bakım yatak sayısı 30 binin üstünde iken, aynı yıl beyin ölümü bildirimi 2078 ve aile görüşmesi sonrasında gerçekleşen organ bağışı sayısı sadece 364 olarak kaydedildi.
Eurotransplant kriterine göre milyon nüfus başına yıllık 25 olması beklenen kadavra verici sayısının Türkiye'de 4.1 düzeyinde olduğunu aktaran Turunç, Batılı ülkelerle denk seviyeye gelmek için bu sayının en az 10 kat artması, yani yılda 2 bin–3 bin kadavra vericiye ulaşılması gerektiğini vurguladı.
Toplumsal etkisi ve çağrı
Op. Dr. Volkan Turunç, organ naklinin yalnızca bir tedavi yöntemi olmadığını; hastaların ve ailelerinin yaşam konforunu artırdığını, sosyal yaşama ve çalışma hayatına dönüşü kolaylaştırdığını belirtti. Organ bağışının önündeki en büyük engelin yetersizlik olduğuna dikkat çekerek, organlarımızı bağışlayarak öldükten sonra yeni hayatlara vesile olunacağını ve böylece hayata değerli bir iz bırakılacağını hatırlattı.
OP. DR. VOLKAN TURUNÇ