Ukrayna Büyükelçiliği'nde "İrpin: Benim Evim" kitabı tanıtıldı
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, "İrpin: Benim Evim" kitabı tanıtıldı ve "Rus İşgalinin İnsani Boyutu: Suçlar, Çocuklar, Kurtuluş" başlıklı panel gerçekleştirildi.
Katılımcılar ve program
Büyükelçilikteki programa, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celal, İrpin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi ve Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı Prof. Dr. Gayana Yüksel, çeviri editörleri Oya Deniz Çongar Şahin ve Gönül Şamilkızı, emekli kurmay albay, şair ve yazar Canfer Balçık ile çok sayıda davetli katıldı.
Kitap, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği, Ukrayna Dostluk Derneği ve İrpin Belediyesi Sürdürülebilir Kalkınma Ajansı desteğiyle Türkçeye kazandırıldı. Eser, İrpin kentinde yaşanan çatışmaları çocukların gözünden aktararak, İrpinli çocukların edebi eserlerini, hayat hikayelerini ve çizimlerini bir araya getiriyor.
Büyükelçi Celal'in mesajı
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celal, konuşmasında: "Bugün burada, işgali, yıkımı, acıyı ve kaybı yaşamış ancak en değerli şeyi, iyiliğe olan inancını ve yurduna olan sevgisini koruyabilmiş çocukların sesleri olmak için bir araya geldik." dedi.
Celal, Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle yüz binlerce Ukraynalı çocuğun savaş bölgelerinde kaldığını hatırlattı ve Türkiye'nin Ukrayna'ya el uzatan ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Celal, Türk devleti, hayır kurumları ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska'nın himayesinde yürütülen programlar sayesinde yaklaşık 2 bin Ukraynalı çocuğun Türkiye'ye tahliye edildiğini aktardı.
Celal, çocukların Türkiye'de güvenli sığınak ve şefkatli ortam bulduğunu belirterek, resmi verilere göre 600'den fazla Ukraynalı çocuğun savaş sebebiyle hayatını kaybettiğini, 1400'den fazlasının ise yaralandığını söyledi. Ayrıca, Celal "Bugün Ukrayna'da Rus ordusunun işlediği 170 binden fazla savaş suçu belgelendi" ifadelerini kullandı.
Markushyn ve diğer konuşmacılar
İrpin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn, canlı bağlantıyla katıldığı etkinlikte Ukraynalı çocukların savaşın en korkunç yüzüyle karşı karşıya kaldığını, kitabın çocukların gözünden korku, gözyaşı, acı ve direnişi yansıttığını aktardı.
Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, eseri "halkın hafızası ve Ukrayna'daki çocukların gözünden yazılmış korkunç bir vahşetin tanığı" olarak nitelendirdi. Yüksel, projenin ortaya çıkışının 2024 Kasım'da Kiev'e yapılan resmi ziyaret sırasında başladığını ve çeşitli görüşmeler sonucu kitabın Türkçeye kazandırılmasına karar verildiğini belirtti.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer de konuşmalarında savaşın, vahşetin ve kötülüğün durdurulması çağrısında bulundu; savaşlardan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna dikkat çekti.
Panel ve çocukların okuması
Panelde, çeviri editörlerinden Gönül Şamilkızı kitabı Türkçeye çevirirken çocukların üslubunu korumaya çalıştıklarını söyledi. Ukrayna'dan Türkiye'ye yerleşen 17 yaşındaki Eva Mariia Molchanova deneyimlerini paylaşırken, emekli kurmay albay, şair ve yazar Canfer Balçık da savaşın başladığı yıl Ukrayna'da bulunduğunu ve yaşadığı tecrübeleri aktardı.
Etkinlikte yapılan canlı bağlantılarda İrpinli çocuklar eserlerinden seçkiler okudu ve kitaptaki metinler katılımcılara aktarıldı.
"İrpin: Benim Evim", savaşı yaşamış ancak umudunu yitirmemiş çocukların hikayelerini bir araya getirirken, etkinlik geçmişin anlatımının ötesinde geleceğe dair mesaj ve umut taşıdı.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde, "İrpin: Benim Evim" kitabının tanıtımı ve "Rus İşgalinin İnsani Boyutu: Suçlar, Çocuklar, Kurtuluş" başlıklı panel yapıldı. Panele, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celal (sağ 3) ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan (ortada) da katıldı.