DOLAR
42,7 -0,05%
EURO
50,08 0,06%
ALTIN
5.949,1 -0,52%
BITCOIN
3.687.374,48 1,49%

Yargı Reformu ile Bilişim Suçlarına Karşı Etkili Önlemler

Yargı Reformu Strateji Belgesi ile bilişim suçlarıyla mücadele güçlendiriliyor, yeni düzenlemelerle finans sektörünün sorumlulukları artıyor.

Yayın Tarihi: 26.02.2025 11:36
Güncelleme Tarihi: 26.02.2025 11:36

Yargı Reformu ile Bilişim Suçlarına Karşı Etkili Önlemler

Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle Bilişim Suçlarıyla Mücadele Güçleniyor

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile bilişim suçlarına karşı daha etkin önlemler alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Ocak'ta kamuoyuna sunulan belge, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşuyor.

Bankacılık ve Finans Sektörü Yeni Yükümlülüklerle Donatılıyor

Yapılan düzenlemelerle banka ve finans kuruluşlarının görev ve yetkileri genişletilecek, sorumlulukları artırılacak. Özellikle bankacılık ve bilişim sistemi kullanarak işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık suçları üzerine odaklanacak olan yasal değişiklikler, ceza yargılamasında el koyma ve müsadere konularındaki sorunların çözümünü hedefliyor.

Yargı sürecinde, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından istenen bilgi veya belgelerin 10 gün içinde gönderilmemesi durumunda, ilgili banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası uygulanabileceği belirtildi.

ATM Güvenliği ve Kişi Doğrulama Süreçleri Arttırılıyor

Bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlara karşı, ATM'lerde yüz görüntüsü tespit edilemeyen kişiler işlem yapamayacak. ATM güvenlik kameraları, en az 2 yıl boyunca kayıt tutacak.

Telefon Aboneliklerinde Sıkı Düzenlemeler

Telefon abonelikleri, kimlik doğrulama yöntemleri ile sıkı kurallara bağlanacak. Türk vatandaşlarının en fazla 3, yabancıların ise 1 mobil hat bulundurabileceği yeni düzenlemelerle, belirlenen süre içinde abonelik kayıtlarını güncellemeyen hatlar iletişime kapatılacak.

Suçlarla bağlantılı olduğu tespit edilen telefon hatlarının bağlantıları da kesilebilecek. Ayrıca, yürütülen soruşturmalar kapsamında istenen bilgi ve belgelerin 10 gün içinde sağlanmaması durumunda, operatör şirketlerine de idaripara cezası verileceği ifade edildi.