Prens Moulay Abdellah Stadyumu: Fas’ın Yeni Mücevheri

Rabat’taki Prens Moulay Abdellah Stadyumu, 1983’ten 2023’te yıkılıp iki yılda yenilenerek 68.500 kapasiteli, çevreci ve akıllı bir spor kompleksi haline geldi.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 11:29
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 11:42

Prens Moulay Abdellah Stadyumu: Fas’ın Yeni Mücevheri

Prens Moulay Abdellah Stadyumu: Fas’ın Yeni Mücevheri

EMRE AŞIKÇI - FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun deyimiyle "Fas'ı yansıtan gerçek bir mücevher" olan Prens Moulay Abdellah Stadyumu, akıllı stadyum konseptinin en dikkat çekici örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Açılış ve ulusal debi

Stadyum, resmen kapılarını 5 Eylül Cuma günü düzenlenen 2026 FIFA Dünya Kupası Afrika Elemeleri maçında açtı. Maçta Fas, Nijer'i 5-0 mağlup etti. Tesis; 68.500 kişilik kapasitesiyle ülkenin en büyük statları arasında yer alıyor.

Infantino'nun değerlendirmesi

Temmuz ayında Rabat'taki stadyumu ziyaret eden Gianni Infantino, yeni yapılan stadın dünya futbolunun incisi olduğunu vurguladı ve bunun tek bir maçın ötesinde bir öneme sahip olduğunu belirtti. Infantino şu ifadeleri kullandı: "Günümüzde bir futbol stadyumu, sadece futbol oynanan bir yerden çok daha fazlasıdır. Bir ülkenin sembolü ve insanları birleştiren bir yerdir. Bu stadyum ise, geleceğe uzanan ve dünyayı birleştirmek için futbolu seçen modern Fas'ı yansıtan gerçek bir mücevherdir."

Yeniden inşa ve teknik özellikler

İnşa çalışmaları 1980'de başlayan ve 1983'te tamamlanan stadyum, 2023'te tamamen yıkılarak yaklaşık 2 yıl gibi kısa bir sürede yeniden inşa edildi. Tesis, 2025 Afrika Uluslar Kupası (AFCON) ve 2030 FIFA Dünya Kupası kapsamındaki maçlara ev sahipliği yapacak biçimde FIFA standartlarına uygun olarak tasarlandı.

Modern teknoloji, çevresel sürdürülebilirlik ve gelişmiş dijital altyapıyı bir araya getiren proje yaklaşık 75 milyon dolara mal oldu. Kapasite 21.000 kişi artırılarak 68.500'e çıkarıldı. Stadyum, Afrika'nın ilk hibrit doğal-sentetik çim sahasına sahip olup yüksek kaliteli bir oyun zemini sunuyor.

Komplekste futbol eğitim merkezleri, yer altı otoparkı ve ek spor tesisleri bulunuyor. Stadyumda 110 özel loca, toplamda yaklaşık 5.400 kişilik VIP salonu ve engelliler için ayrılmış alanlar olmak üzere üç kategoride birinci sınıf konaklama imkanı sunuluyor. Ayrıca olimpik yüzme havuzu, antrenman sahaları, kapalı çok amaçlı spor salonu ve 5.200 araç kapasiteli çok katlı yer altı otoparkı yer alıyor.

Tesis, çevresel sürdürülebilirlik amacıyla güneş enerjisi sistemleri ve su geri dönüşüm teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. Kuzey Afrika'da sürdürülebilir altyapı için yeni ölçütler belirleyen stadyum, karbon ayak izini azaltmaya yönelik uygulamalarıyla bölgedeki gelecekteki projelere örnek teşkil ediyor.

Uluslararası organizasyonlarda rolü

Fas, stadyumun yanı sıra 2025 Afrika Uluslar Kupası ve İspanya ile Portekiz ortaklığında düzenlenecek 2030 FIFA Dünya Kupası için hazırlıklarını sürdürüyor. Organizasyon, Rabat'ın yanı sıra Kazablanka, Tanca, Fes, Marakeş ve Agadir'de düzenlenecek maçları kapsayacak. 2030 Dünya Kupası kapsamında Uruguay, Arjantin ve Paraguay'da da birer karşılaşma oynanacak; turnuvanın ilk maçları ise Dünya Kupası'nın 100. yılı şerefine Güney Amerika'da gerçekleştirilecek. Geri kalan karşılaşmalar İspanya, Fas ve Portekiz'de yapılacak.

Prens Moulay Abdellah Stadyumu, hem ulusal hem de uluslararası seviyede Fas'ı modern, sürdürülebilir ve teknolojik altyapıya sahip bir futbol merkezi olarak konumlandırıyor.

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun deyimiyle "Fas'ı yansıtan gerçek bir mücevher" olan Prens Moulay...

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun deyimiyle "Fas'ı yansıtan gerçek bir mücevher" olan Prens Moulay Abdellah Stadyumu, akıllı stadyum konseptinin en önemli örnekleri arasında bulunuyor.

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun deyimiyle "Fas'ı yansıtan gerçek bir mücevher" olan Prens Moulay...