Adana'da 25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi Başladı

Adana'da ATÜ ev sahipliğinde başlayan 25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi'nde enerji, ısı transferi ve yenilenebilir kaynaklar konuşuluyor; kongre 12 Eylül'de sona erecek.

Yayın Tarihi: 10.09.2025 14:53
Güncelleme Tarihi: 10.09.2025 15:14

Adana'da 25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi Başladı

Adana'da 25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi Başladı

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)'nde düzenlenen 25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi açıldı. Kongre, ATÜ ile Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği iş birliğinde gerçekleştiriliyor.

Açılışta mesajlar

Vali Yavuz Selim Köşger, açılış konuşmasında kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve ısı ile enerjinin insan-doğa mücadelesindeki önemine vurgu yaptı. Köşger, şunları söyledi: "Bu mücadeleyi sürdürürken fosil yakıtlardan nükleere kadar birçok alanda ısıyı, enerjiyi sağlayacak üretimler gerçekleştirdiği için doğada bir noktada tahrip edildi. Fosil yakıtlardan vazgeçmeye çalışıyoruz ama alternatifini de bulmamız lazım. Yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesi, etkinliğinin artırılması ve depolanabilmesi çok önemli hususlar."

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, kongrenin ısı bilimi ve tekniğinin geniş etkisini tartışmak için bir araya getirildiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün burada enerji dönüşümünden iklim değişikliğine, endüstriyel uygulamalardan sürdürülebilirliğe kadar çok geniş bir alanı kapsayan ısı bilimi ve tekniği gibi hayati bir konuda bilgi paylaşmak, yenilikçi fikirleri tartışmak ve geleceğe yön verecek işbirlikleri kurmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Isı, yalnızca fiziksel bir büyüklük değil aynı zamanda yaşamın, teknolojinin ve kalkınmanın merkezinde yer alan bir kavramdır. Enerji verimliliğinden ileri malzeme teknolojilerine, mikro ölçekli sistemlerden mega projelere kadar uzanan geniş bir etki alanına sahiptir. Bizler üniversite olarak disiplinler arası çalışmaları teşvik eden, araştırmayı ve yeniliği merkeze alan bir akademik iklim yaratmaya büyük önem veriyoruz. Isı bilimi tam da bu anlayışla mühendislikten temel bilimlere, çevre bilimlerinden, nanoteknolojiye kadar birçok alanla etkileşim halindedir. Bu kongre vesilesiyle doğacak yeni fikirlerin, ortak projelerin ve genç araştırmacıların yolu aydınlatacak buluşlarının bizleri daha sürdürülebilir bir geleceğe taşıyacağına yürekten inanıyorum."

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ise video konferansla bağlanarak etkinliğe katıldı. Konuşmaların ardından kongreye katkıda bulunanlara plaketler takdim edildi.

Kapsam ve program

Kongrede ısı transferi, enerji verimliliği, iklimlendirme teknolojileri, yenilenebilir enerji sistemleri ve akışkanlar mekaniği gibi başlıklarda sunumlar yapılacak. Etkinlik, 12 Eylül tarihinde sona erecek.

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ATÜ) "25. Isı Bilimi ve Tekniği...

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ATÜ) "25. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi" başladı.

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ATÜ) "25. Isı Bilimi ve Tekniği...