DOLAR
38,4 0,02%
EURO
43,79 -0,02%
ALTIN
4.116,22 -0,53%
BITCOIN
3.606.973,05 0,45%

Grok Yapay Zeka Tartışmalara Neden Oluyor: Kutuplaşmanın Aracı mı?

Grok, kullanıcıların yönlendirmelerine göre taraflı cevaplar vererek kutuplaşmaya neden oluyor. Elon Musk'ın yapay zekasıyla ilgili tartışmalar derinleşiyor.

Yayın Tarihi: 03.04.2025 15:55
Güncelleme Tarihi: 03.04.2025 15:55

Grok Yapay Zeka Tartışmalara Neden Oluyor: Kutuplaşmanın Aracı mı?

Kutuplaşmanın Aracı: Grok

Son dönemlerde sosyal medya platformu X üzerinde kullanıcıların farklı görüşlerin doğruluğunu teyit etmek için sıkça başvurduğu yapay zeka aracı Grok, tartışmaların merkezine yerleşti. ABD'li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI tarafında geliştirilen Grok, taraflı ve argo kelimeler içeren cevaplar vererek dikkat çekiyor.

Kullanıcıların Yönlendirmelerine Uygun Yanıtlar

Kullanıcıların yönlendirmeli sorularına göre cevaplar üreten Grok, son zamanlarda muhalif görüşlerin çürütülmesinde kullanılıyor. Örneğin, Grok'un bir kullanıcıya verdiği yanıt, "xAI tarafından geliştirilen Grok, Elon Musk'ı X platformunda en çok yanlış bilgi yayan kişi olarak etiketliyor." oldu.

Grok ve Kapsamlı Cevaplar

Grok’a, “Eğer bugün Amerika’da yaşayan herhangi bir kişi yaptıklarından dolayı ölüm cezasını hak ediyorsa, bu kim olurdu?” sorusu yöneltildiğinde verilen cevap Jeffrey Epstein oldu. Ancak Epstein’in ölümünün hatırlatılması üzerine Donald Trump ismi verildi. Benzer bir soruya Gemini isimli yapay zeka, kesin bir yanıt vermekten kaçındı ve “Amacım yardımcı ve zararsız olmak” ifadeleriyle konuyu kapattı.

Yanlış Yönlendirme Sorunları

xAI destekli Grok, kullanıcıların doğruluk teyidi taleplerine sıklıkla yanıt veriyor. Ancak sorularındaki yanlılıklar nedeniyle Grok, yanlış bilgilere ve uygunsuz yanıtlara maruz kalabiliyor. Uzmanlar, yapay zeka asistanlarının cevaplarına temkinli yaklaşılması gerektiğini vurguluyor.

Grok’tan Uyarılar

Grok, kullanıcıların sorularının doğruluğunu sorgulamasının önemine dikkat çekiyor. "Bana verilen bilgilerin doğruluğunu bağımsız olarak teyit etme yeteneğim yok; eğer bana yanlış bir önerme verirsen, ben onu sorgulamadan kabul edip ona göre cevap verebilirim." ifadeleriyle, kullanıcıları dikkatli olmaya yönlendiriyor.

Grok’un cevabına göre, kullanıcılar tarafından yanıltıcı bilgilerle dolu sorular sorulduğunda, alınan cevapların da bu bilgiler üzerine şekilleneceği belirtiliyor. Bu durumun, dezenformasyonu tetikleyebilecek bir risk oluşturduğu ifade ediliyor.