Çocuk Hakları Semineri: Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Güncel Gelişmeler
Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen "Çocuk Haklarına İlişkin Güncel Gelişmeler" semineri, E Blok Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinlikte Eskişehir Barosu’ndan UNICEF Çocuk Hakları Savunucusu ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Seher Kaşıkara ile Av. Serhat Kaşıkara konuşmacı olarak yer aldı. Seminere Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürü Doç. Dr. Aslı Yıldırım, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Açılış: Çocuk Haklarına Çağrı
Prof. Dr. İbrahim Halil Diken seminerin açılışında, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne vurgu yaparak şunları söyledi: "20 Kasım, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin yıl dönümünü işaret eder. Bugün aslında sadece bir anma değil, bir eylem; harekete geçme çağrısıdır. Günümüzde her çocuk dezavantajlıdır çünkü çocuklar kendi başına karar verme ve hareket etme yetilerini birilerine bağımlı olarak gerçekleştirirler. Çocukluk dönemi başkasına bağımlı olunan, siz geleceğin öğretmenlerinin uzmanlığına her anlamda ihtiyaç duyulan bir dönem ve bu nedenle çok kıymetlidir."
Zorbalık ve Dijital Riskler
Öğr. Gör. Seher Kaşıkara akran zorbalığı hakkında bilgilendirme yaparak, konunun artık sadece okulla sınırlı olmadığını vurguladı: "Geleneksel anlamda akran zorbalığı, okullarda karşılaştığımız bir kavramdı. Akran zorbalığı artık okulun dışında, sokakta, her yerde var. Sadece çocuklar değil, biz yetişkinler de kendi aramızda zorbalığa uğruyoruz. Bu nedenle akran zorbalığı çok önemli bir kavram."
Av. Serhat Kaşıkara ise dijital suçlar ve dijital ayak izinin önemine değinerek şunları belirtti: "Dijital dünyada hiçbir şey silinmiyor. Yeni nesil bir insan hakkı var: Unutulma hakkı. Bir bireyin ‘Bunu artık sil, ben başka bir hayat yaşıyorum.’ deme hakkı olmasına rağmen bu izler silinemiyor. Çünkü bu durum, ortamın kendine özgü yapısından kaynaklanıyor. Bu yüzden dijital ayak izleri çok önemli. Bu konu çocuklarda ise çok daha önemli çünkü çocuklar bu bilince sahip değil"
Seminerde dinleyicilerin soruları yanıtlandı ve konuşmacılara ile organizasyonda rol alan Doç. Dr. Aslı Yıldırım ile konuşmacılar Öğr. Gör. Seher Kaşıkara ve Av. Serhat Kaşıkara teşekkür belgeleri takdim edilerek program sona erdi.
EĞİTİM FAKÜLTESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "ÇOCUK HAKLARINA İLİŞKİN GÜNCEL GELİŞMELER" SEMİNERİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ E BLOK KONFERANS SALONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.