Adana'nın İhracatını Kimya Sektörü Sırtladı
DİDEM AKIN AKÇAY - Adana'nın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,2 artışla 1 milyar 735 milyon 594 bin dolar seviyesine çıkan ihracatında, kimya sektörü ilk sırada yer aldı.
Temmuz Verileri
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Adana'dan temmuzda yapılan dış satım geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 artarak 275 milyon 199 bin dolar oldu. Kentte temmuzda 78 milyon 289 bin dolarlık ihracata ulaşan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ilk sırada yer aldı. Bunu 41 milyon 111 bin dolarla tekstil ve ham maddeleri, 31 milyon 375 bin dolarla otomotiv endüstrisi izledi.
Ocak-Temmuz Toplamı ve Sektörel Dağılım
Ocak-temmuz döneminde Adana'nın ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artarak 1 milyar 735 milyon 594 bin dolar seviyesine ulaştı. Kentin 7 aylık ihracatına en fazla katkıyı sağlayan sektör 369 milyon 488 bin dolar ile kimya olurken; tekstil 286 milyon 64 bin dolar, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ise 207 milyon 164 bin dolar ile sıralandı.
Ocak-temmuz döneminde Adana'dan en çok ürün gönderilen ülkeler Irak (130 milyon 222 bin dolar), İtalya (111 milyon 765 bin dolar) ve Almanya (108 milyon 102 bin dolar) oldu. Temmuz ayında ise en fazla ihracat 22 milyon 775 bin dolar ile İtalya'ya yapıldı.
Ceyhan-Yumurtalık Bölgesi ve Gelecek Beklentileri
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, AA muhabirine kentin ihracatta başarılı bir dönem geçirdiğini belirtti ve kentin Türkiye'nin kimya merkezi olma yolunda olduğunu vurguladı. Kıvanç, "Ocak-temmuz döneminde Adana'nın kimya ihracatı yaklaşık 370 milyon dolar oldu. Yıl sonunda 650-700 milyon dolar civarına ulaşır diye ümit ediyoruz." dedi.
Kıvanç, Adana'nın kimya ve enerji temelli büyümesinde Ceyhan-Yumurtalık bölgesinin kilit rol üstlendiğini ifade etti; Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi büyük yatırımları hatırlattı. Ayrıca bölgedeki Ana Konteyner Limanına dikkat çekti.
Kıvanç, bölgeyle ilgili planları şu sözlerle özetledi: "Planlanan yatırımlar gerçekleştiğinde Ceyhan-Yumurtalık bölgesi Gebze'den sonra Türkiye'nin ikinci körfezi ve Marmara'ya alternatif en önemli yatırım alanı olacak. Burada iklim güzel, sanayi altyapısı var, enerji ve ulaşımda sıkıntı yok. Buraları sanayicimizin emrine yavaş yavaş da açıyoruz. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'nin birinci bölümünü bitirdik, ikinci bölüme geçtik. Oradan da sanayicilere yer tahsis edebiliyoruz. Burası sadece Türkiye'nin değil Akdeniz Çanağı'nın kimya ve enerji merkezi olacak. Bunun sonucunda da Adana ve bölgesinde kimya kümelenmesi olacak."
Kıvanç, Adana'daki gelişimin sadece sanayi yatırımlarıyla sınırlı kalmadığını, Çukurova Üniversitesi bünyesindeki Kimya Vadisi ile akademi ve sanayi işbirliğinin güçlendiğini aktardı. Vadideki merkezde tersine mühendislik yöntemiyle ithal kimyasal ürünlerin çözümlendiğini ve yerli üretim için sanayicilere teknik destek sağlandığını sözlerine ekledi.
Adana'nın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,2 artarak 1 milyar 735 milyon 594 bin dolara ulaşan ihracatında kimya sektörü ilk sırada yer aldı.