Almanya Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi, durgun ekonomiyi canlandırmak ve Avrupa'da savunma alanında yeni bir döneme girmek amacıyla büyük bir hamle yaptı. Meclis, altyapı, savunma ve iklim koruma yatırımlarına yönelik milyarlarca avroluk harcama artışı planını onayladı.
Ülkenin 16 eyaletini temsil eden Meclis, 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekteki "borç freni" uygulamasından muaf tutulması için anayasa değişikliği tasarısını üçte iki çoğunlukla kabul etti. Bu değişiklik ile birlikte, büyük savunma harcamaları borç kuralının dışında yer alacak.
Ayrıca, ekonomiyi canlandıracak 500 milyar avroluk özel fon oluşturulmasına da olanak sağlanmış olacak. Bu karar, Avro Bölgesi'nde büyümeyi desteklemeyi hedefliyor.
Koalisyon hükümetini kurması beklenen Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) birlikte, 12 yıl boyunca uygulanacak 500 milyar avroluk altyapı fonu harcadıktan sonra, 100 milyar avrosunun Yeşiller Partisi’nin talebi üzerine iklim ve ekonomik dönüşüm fonuna aktarılacağını belirtti.
Bu fonun yanı sıra, Almanya'nın 16 eyaletinin her birinin, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 0,35'i kadar borçlanmasına şimdiye kadar izin verilmediği durumda, yeni bir düzenleme ile mümkün hale getirileceği de ifade edildi.
"Borç freni" reformu, kamu borçlanmasını GSYH'nin yüzde 0,35'i ile sınırlarken, GSYH'nin yüzde 1'inin üzerindeki savunma harcamalarını borç kuralının dışına çıkarmayı hedefliyor.