DOLAR
42,56 0%
EURO
49,61 -0,02%
ALTIN
5.754,13 -0,07%
BITCOIN
3.892.072,94 0%

Asya Borsaları Karışık: Bessent'ın BoJ Yorumu Yen ve Endeksleri Etkiledi

Scott Bessent'in BoJ'un faiz artıracağı yorumu sonrası yen güçlendi, Japonya borsası geriledi; Çin kredi verileri 20 yıl sonra daraldı.

Yayın Tarihi: 14.08.2025 09:47
Güncelleme Tarihi: 14.08.2025 09:47

Asya Borsaları Karışık: Bessent'ın BoJ Yorumu Yen ve Endeksleri Etkiledi

Asya borsalarında karışık seyir: Bessent'in BoJ değerlendirmesi öne çıktı

Asya borsalarında bugün karışık bir görünüm hakim olurken, piyasalarda en çok konuşulan konu ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in Japonya Merkez Bankası (BoJ) ile ilgili değerlendirmeleri oldu.

Piyasa tepkileri ve Bessent'in açıklamaları

Bessent'in, Japonya Merkez Bankası (BoJ)'nın enflasyon riskine karşı adım atmakta geride kaldığı ve bankanın faiz artırımına gitmesinin muhtemel olduğu yönündeki sözleri bölge piyasalarında yankı buldu. Bessent, BoJ Başkanı Kazuo Ueda ile görüştüğünü aktararak, "Bu benim görüşüm, onun değil. Geride kaldılar, dolayısıyla faiz artıracaklar." dedi. Bakan, olası faiz artışının zamanlaması konusunda ise yorum yapmadı.

Bu açıklamaların ardından yen, dolar karşısında değer kazanırken ve faiz artırımı beklentileri güçlenirken, Japonya borsasında satış baskısı arttı. Dolar/yen paritesi yüzde 0,7 azalışla 146,3 seviyesinde seyrediyor.

Çin kredi verileri ve bölge endeksleri

Çin'in yeni yuan cinsinden kredileri, 20 yıl sonra ilk kez daralarak beklentilerin altında kaldı. Analistler, bu verinin özel sektör kredi talebindeki zayıflığa işaret ettiğini belirtiyor.

Bunun etkisiyle bölge endekslerinde ayrışma görüldü: Nikkei 225 endeksi yüzde 1,35 azalışla 42.688,50 puandan, Kospi endeksi ise yüzde 0,04 yükselişle 3.225,66 puandan günü tamamladı. Şu sıralarda Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,04 düşüşle 3.681 puanda ve Hang Seng endeksi yüzde 0,4 kayıpla 25.523 puanda seyrediyor. Hindistan'da Sensex endeksi ise yatay seyirle 80.594 puanda bulunuyor.