DOLAR
34,92 0%
EURO
36,7 0%
ALTIN
2.976,68 0%
BITCOIN
3.562.805,78 -1,36%

İstanbul'da Lapis Lazuli Koridoru Toplantısı Yapılacak

Bakan Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru toplantısında ulaştırma ve altyapı yatırımlarını ele alacak.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 14:26
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 14:26

İstanbul'da Lapis Lazuli Koridoru Toplantısı Yapılacak

Lapis Lazuli Koridoru Toplantısı İstanbul'da

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yarın İstanbul'da düzenlenecek Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı'na dair açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, toplantıda koridor kapsamındaki ulaştırma ve altyapı yatırımlarının yanı sıra, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyelini ele alacaklarını belirtti.

Toplantıda Gündem Maddeleri

Bakan Uraloğlu, "Toplantıda, koridor üzerindeki lojistik eksiklikleri, etkin kullanımı ve alınacak güvenlik tedbirlerini tartışacağız." dedi. Uluslararası işbirliklerinin artırılmasına yönelik önemli adımlar atılacağını vurgulayan Uraloğlu, toplantıya Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın da katılacağını aktardı.

Koridorun Stratejik Önemi

Lapis Lazuli Koridoru'nun, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bağlayarak bölgesel ticareti teşvik ettiğini ifade eden Uraloğlu, bu güzergâhın Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye, ardından Türkiye ve Avrupa'ya ulaşan transit yollar sağladığını belirtti. Ayrıca, koridorun 2017'de imzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İşbirliği Anlaşması ile hız kazandığını belirtti.

Afganistan için Kritik Bir Proje

Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru'nun denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Bu proje, Afganistan'ı enerji ve ticaret yollarına bağlayarak ekonomik kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor." dedi. Ayrıca, koridor sayesinde istihdam yaratılması ve bölgesel işbirliğinin artırılması gibi sosyal faydaların sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Gelecek İçin Ortak Çabalar

Son olarak, bölge ülkelerinin ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önemine değinen Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir." ifadelerini kullandı.