Karahan: 2025'te enflasyon yüzde 25–29, 2026'da yüzde 13–19 bekleniyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 3. Enflasyon Raporu tanıtımında İstanbul Finans Merkezi'ndeki TCMB Yerleşkesi'nde yaptığı açıklamada, orta vadeli enflasyon projeksiyonlarını ve yeni politika çerçevesini paylaştı.
Tahminler ve yıl sonu ara hedefleri
"Bu çerçevede, 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 25 ile yüzde 29 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. 2026 sonu için ise tahminlerimiz, enflasyonun yüzde 13 ile yüzde 19 aralığına gerileyeceğine işaret ediyor."
Karahan, rapordan itibaren orta vadeli tahmin sunuş çerçevesinde değişikliğe gidildiğini belirterek, yeni yaklaşımda iki ana kavram üzerinde duracaklarını söyledi: tahminler ile yıl sonu odaklı ara hedefler (taahhüt ve çıpa işlevi görecek hedefler).
"Yeni yaklaşımımızda kullanacağımız iki ana kavramın altını çizmek isterim: Enflasyon raporlarımızda açıklayacağımız tahminler ile taahhüt ve çıpa işlevi görecek olan yıl sonu odaklı ara hedeflerimiz."
Karahan, bundan sonra veri akışına bağlı revize edilebilecek tahminlerin yanı sıra, rapor dönemleri arasında olağanüstü gelişme olmadığı sürece değiştirilmesi planlanmayan ara hedeflerin de paylaşılacağını vurguladı.
Raporun ara hedefleri şu şekilde açıklandı: 2025 yılı ara hedefi yüzde 24, 2026 ara hedefi yüzde 16 ve 2027 ara hedefi yüzde 9. Enflasyonun 2027'de yüzde 9'a geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması öngörülüyor.
Kontrol ufku ve para politikası yaklaşımı
Karahan, para politikasının gecikmeli etkileri nedeniyle kontrol ufku kavramının önemine dikkat çekti ve Türkiye için kontrol ufkunun şu andan itibaren 12 ile 24 ay arasındaki dönem olarak tanımlanabileceğini söyledi.
Para politikasındaki sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana dek korunacağını belirten Karahan, ekonomi politikalarında eşgüdümün devamı varsayımını da yansıttıklarını ifade etti. Karahan, enflasyon hedeflerine ulaşmak için politika faizinin dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlendiğini vurguladı.
"Temkinli duruşumuzun sürmesiyle, enflasyonun önümüzdeki dönemde istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz."
Girdi varsayımları ve tahmin güncellemeleri
Karahan, küresel ticarette tarife oranlarının açıklanmasıyla belirsizliğin azalmasının küresel büyüme beklentilerini sınırlı iyileştirdiğini ve bu nedenle dış talep varsayımlarının yukarı yönlü güncellendiğini aktardı. Jeopolitik gerilimler nedeniyle emtia fiyatları ve ham petrol ile ithalat fiyatlarına ilişkin varsayımların da yukarı yönlü revize edildiğini söyledi.
Gıda fiyatları varsayımları bir önceki rapora kıyasla 2025 için sabit tutuldu, 2026 için ise yukarı güncellendi.
Önceki raporda paylaşılan 2026 yılı enflasyon tahmini ile yeni yaklaşım kapsamında belirlenen 2026 ara hedefi arasındaki 4 puanlık farkın kaynaklarını da açıkladı: daha yüksek gıda fiyatları varsayımı ara hedefi 0,9 puan yukarı çekti; enflasyon ana eğilimi ve atalet 1,9 puan, TL cinsi ithalat fiyatlarındaki güncelleme ise 1,2 puan yukarı yönlü etki yaptı.
İzleme ve politika araçları
Karahan, para politikasında atılacak adımların enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleneceğini söyledi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma görülmesi halinde ise tüm para politikası araçlarının etkin biçimde kullanılacağını belirtti.
Sonuç olarak TCMB, açıkladığı ara hedefler ve sıkı para politikası duruşuyla kontrol ufku içinde enflasyonun ara hedeflere yakınsamasını sağlama kararlılığını yineliyor.