DOLAR
42,57 0%
EURO
49,61 0%
ALTIN
5.764,26 0%
BITCOIN
3.859.015,39 0%

Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti) Tamamen Kurudu

Erek Dağı doğusundaki Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti), kuraklık ve azalan yağışlar nedeniyle tamamen kurudu.

Yayın Tarihi: 25.11.2025 10:25
Güncelleme Tarihi: 25.11.2025 10:25

Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti) Tamamen Kurudu

Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti) Tamamen Kurudu

Vanın doğal güzelliklerinden biri olan ve Erek Dağı’nın doğu eteklerinde yer alan Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti), son yıllarda etkisini artıran kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle tamamen kurudu.

Bir dönem çevredeki canlılara yaşam alanı sunan göl, bugün çatlamış zemini ve kuruyan bitki örtüsüyle dikkat çekiyor.

Doğal yaşam ve bölge için uyarı

Van’ın İpekyolu ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve özellikle yaz mevsiminde piknik alanı olarak kullanılan küçük göl, bölgenin biyoçeşitliliği açısından önemli bir değere sahipti. Ancak küresel iklim değişikliği ve mevsim normallerinin altındaki yağış miktarları, gölün tamamen kurumasına yol açtı. Göletin kurumasıyla ortaya çıkan çatlamış toprak ve solan bitki örtüsü, kuraklığın etkilerini gözler önüne seriyor.

Uzman yorumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: "Özellikle son yıllarda sıcaklıklardaki artış, kurak dönemin uzaması, buharlaşmanın şiddeti ve biraz da insan faktörüyle tabii ki birçok göl, irili ufaklı göller maalesef bir kısmı alan kaybetti, bir kısmı da ortadan kaldırdı. Tabii bunlar içerisinde küçük su birikintisi demeyelim ama daha biraz fazlaca oranda su tutma kabiliyeti olan küçük böyle çukur alanlar var. Bu alanlardaki göllerin önemli bir kısmı maalesef son yıllardaki kuraklıktan kaynaklı alan kaybetme veya önemli oranda da ortadan kaybolma riskiyle karşı karşıyaydı. Mesela bunlardan bir tanesi yine yöre insanının adlandırmasıyla Toni Gölü (Antik Urartu Barajı) olarak adlandırılıyor. İşte o gölde maalesef bugün tamamen kuruyarak ortadan kayboldu" diye konuştu.

ÖNCESİ VE SONRASI

ÖNCESİ VE SONRASI

ÖNCESİ VE SONRASI