Atatürk Üniversitesi ve Huazhong Tarım Üniversitesi Yapay Zekâ Destekli Balık Besleme Sistemi Geliştiriyor
Atatürk Üniversitesi ile Çin’in önde gelen yükseköğretim kurumlarından Huazhong Tarım Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen ortak araştırma projesi, su ürünleri yetiştiriciliğinde yem israfını ve çevresel kirliliği azaltmayı hedefleyen yenilikçi çözümler sunuyor.
Projenin hedefi
Proje, yapay zekâ destekli ve veriye dayalı yeni bir balık yemleme sistemi geliştirmeyi amaçlıyor. Geleneksel tahmine dayalı yaklaşımların ötesine geçilerek, hassas ve sürdürülebilir yemleme stratejileri oluşturulması hedefleniyor.
Araştırma yaklaşımı ve yöntem
Projede, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Abdulkadir Bayır ile Huazhong Tarım Üniversitesinden Prof. Dr. Chunfang Wang yürütücülüğünde, balıkların metabolik geri bildirimi esas alınarak yeni bir sistem geliştiriliyor. Araştırma; amino asitler, yağ asitleri ve özellikle glikozun hipotalamus aracılığıyla balıkların beslenme davranışlarını moleküler düzeyde nasıl etkilediğini deneysel verilerle inceliyor.
Çalışma kapsamında büyük ağızlı levrek ve gökkuşağı alabalığı türlerinde kan şekeri dinamikleri ile beslenme tepkileri arasındaki ilişki nicel olarak ortaya konacak. Elde edilen biyolojik veriler, makine öğrenimi algoritmalarıyla birleştirilerek akıllı yemleme stratejilerine dönüştürülecek.
Beklenen katkılar
Bu yaklaşım sayesinde su ürünleri sektöründe sürdürülebilirlik, verimlilik ve çevresel duyarlılık açısından önemli kazanımlar sağlanması bekleniyor. Projenin, yem israfını azaltarak üretim maliyetlerini düşürmesi ve çevre etkilerini hafifletmesi öngörülüyor.
Rektörlükten tebrik ziyareti
Elde edilen uluslararası nitelikli başarı üzerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu tebriklerini iletmek üzere bir heyet ziyaret gerçekleştirdi. Heyette Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu ve Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Telat Yanık, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Arslan ile Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Burmaoğlu yer aldı. Heyet, proje yürütücüsü Prof. Dr. Abdulkadir Bayır'ı ziyaret ederek çalışmayı değerlendirdi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ İLE ÇİN’İN ÖNDE GELEN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN HUAZHONG TARIM ÜNİVERSİTESİ ARASINDA YÜRÜTÜLEN ORTAK ARAŞTIRMA PROJESİ, SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATACAK NİTELİKTE SONUÇLAR SUNUYOR.