Brüksel'de Filistin Bağışçılar Grubu Toplantısı: AB'den 82 Milyon Euro Destek

Brüksel'de 60 ülkenin katılımıyla toplanan Filistin Bağışçılar Grubu'nda AB, PEGASE üzerinden bu yıl Filistin yönetimine 82 milyon euro sağlayacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 20.11.2025 23:27
Güncelleme Tarihi: 20.11.2025 23:27

Brüksel'de Filistin Bağışçılar Grubu Toplantısı: AB'den 82 Milyon Euro Destek

Brüksel'de 60 ülkenin katıldığı Filistin Bağışçılar Grubu toplantısı yapıldı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Birliği (AB) girişimiyle ve 60 ülkenin katılımıyla Filistin Bağışçılar Grubu toplantısı düzenlendi. Toplantıya Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ve bakanlar ile Türkiye’den Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz katıldı.

Toplantının gündemi ve açıklamalar

Toplantıda Filistin yönetiminin mali durumu, istikrarı ve Gazze’nin yeniden inşası gibi kritik konular ele alındı. Oturumların ardından AB Akdeniz Politikaları Komiseri Dubravka Suica ile Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa ortak basın toplantısı düzenledi.

Suica, toplantının başarılı geçtiğini ve AB olarak Filistin yönetimini desteklemek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek toplantının, dünyanın dört bir yanından 60’tan fazla delegasyonu bir araya getirerek hem dayanışmayı hem de somut desteği gösterdiğini vurguladı. Güçlerimizi birleştirerek, Filistin Yönetimi’nin karşı karşıya olduğu karmaşık zorlukların üstesinden gelmede kolektif eylemin temel rolünü ortaya koyduk. Mesajımız açıktı: ‘Sayın Başbakan, bu çabada yalnız değilsiniz’.

AB'den Filistin'e mali taahhüt: 82 milyon euro

Suica, AB’nin Filistinlilerin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’deki yönetim de dahil olmak üzere kendi geleceklerini şekillendirmede belirleyici bir role sahip olmaları gerektiğine inandığını belirterek şunları söyledi: Bugün, Almanya, Lüksemburg, Slovenya ve İspanya ile birlikte, üye devletlerimizden PEGASE programı aracılığıyla sağlanan ek mali destek kapsamında 82 milyon euroyu aşan yeni katkı anlaşması imzaladığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum.

Toplantılar kapsamında üç yıllık planlı bir reform sürecine bağlı olarak toplam 1.6 milyar euro tutarında bir mali desteğin sağlanacağı, bu çerçevede bu yıl için 82 milyon euroluk kaynağın verileceğine ilişkin anlaşmaların AB’nin ilgili bakanları ve Filistinli bakanlar tarafından imzalandığı bildirildi.

Gazze'deki durum ve uluslararası çabalar

Gazze Şeridi’ndeki duruma değinen Suica, ateşkesin sürdüğünü ancak kırılgan kaldığını vurguladı ve acil insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması gerektiğini belirtti. Suica, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ABD öncülüğündeki Gazze Barış Planı hakkındaki kararını barışı ilerletme yolunda atılmış önemli bir adım olarak memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. ABD, Mısır, Katar, Türkiye ve daha geniş uluslararası toplumun önderlik ettiği çabalarla bu vizyonun kalıcı bir gerçeğe dönüştürülebileceğine dikkat çekti.

Filistin Yönetimi'nin değerlendirmesi

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, AB ve bağışçı ülkelerin verdiği destek için teşekkür ederken, İsrail’in Filistin mali gelirlerine el koyması nedeniyle bu desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Mustafa, Filistin topraklarının Batı Şeria ve Gazze’yi de içine alan ve asla bölünemez bir bütün olduğunu, bölgede kalıcı barışın inşası için bu gerçeğin temel bir unsur olduğunu söyledi.

Türkiye'den destek mesajı

Toplantıya Türkiye’yi temsilen katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ise konuşmasında, Türkiye’nin Filistin halkının haklarının korunmasına ve bölgede kalıcı barış ile istikrarın tesis edilmesine yönelik tüm uluslararası çabalara güçlü desteğini sürdüreceğini bildirdi.

BELÇİKA’DA 60 ÜLKENİN KATILIMI İLE FİLİSTİN BAĞIŞÇILAR GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

BELÇİKA’DA 60 ÜLKENİN KATILIMI İLE FİLİSTİN BAĞIŞÇILAR GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

BELÇİKA’DA 60 ÜLKENİN KATILIMI İLE FİLİSTİN BAĞIŞÇILAR GRUBU TOPLANTISI YAPILDI