Erdoğan: Dilovası ve Fatih'te ihmali olanlar tek tek tespit edilecek

Erdoğan, Dilovası yangını ve Fatih zehirlenmesinde ihmali olanların tespit edileceğini, ayrıca işsizlik ve ihracat verilerindeki gelişmeleri paylaştı.

Yayın Tarihi: 19.11.2025 13:53
Güncelleme Tarihi: 19.11.2025 13:53

Erdoğan: Dilovası ve Fatih'te ihmali olanlar tek tek tespit edilecek

Erdoğan: Dilovası ve Fatih'te ihmali olanlar tek tek tespit edilecek

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada hem yaşanan insan kayıplarına ilişkin soruşturmaların seyri hem de ekonomik veriler hakkında bilgi verdi.

Soruşturmalar ve taziye

Erdoğan, Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen kargo uçağında şehit olan 20 asker ve yangın söndürme uçağı pilotunun geçen hafta dualar ve gözyaşları ile hakka uğurlandığını anımsatarak, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

Uçağın düşüş sebebinin tespitine yönelik incelemelerin titizlikle ve çok yönlü yapıldığını belirten Erdoğan, uzman ekiplerin değerlendirmeleri neticesinde ulaşılan bilgilerin Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılacağını söyledi.

Erdoğan, sözlerini Dilovası ve Fatih olaylarına ilişkin ifadelerle sürdürdü: (Dilovası'ndaki yangın ve Fatih'teki zehirlenme) İki hafta içinde 11 canımızı yitirdiğimiz her iki olayda ihmali, hatası, kusuru veya kastı olan...

Erdoğan ayrıca, 8 Kasım'da Kocaeli Dilovası'nda meydana gelen yangın felaketinde vefat eden 7 emekçi için rahmet, İstanbul'da ikisi çocuk 4 gurbetçi ile ilgili soruşturmanın büyük hassasiyetle yürütüldüğünü vurguladı ve "İki hafta içinde 11 canımızı yitirdiğimiz her iki olayda ihmali, hatası, kusuru veya kastı olan kim varsa, bunlar tek tek tespit edilecek ve kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır." dedi.

Ekonomi: İstihdam, işsizlik ve ihracat

Erdoğan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2025 yılı üçüncü çeyrek verilerini paylaşarak, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 8,5 olduğunu, aynı dönemde iş gücünün 35 milyon 568 bine, istihdamın ise 32 milyon 558 bine yükseldiğini bildirdi. Erdoğan, işsizlik oranının 29 aydır tek hanede seyrettiğini vurguladı.

Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve sürdürülebilir büyüme hedefli ekonomi programının neticelerinin alındığını söyleyen Erdoğan, turizmde hem ziyaretçi sayısı hem gelir açısından rekor kırılacağını kaydetti.

İhracat tarafında da güçlü bir seyir olduğunu belirten Erdoğan, "Geride bıraktığımız son 30 ayın 22'sinde mal ihracatımızı artırdık" ifadelerini kullandı ve Temmuz ayında 24 milyar 911 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlattı.

Erdoğan, 2025 Ekim ayı ihracatının yüzde 2,3 artışla 24 milyar dolar olduğunu, Ekim 2025 itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 270,2 milyar dolar ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Yılın ilk 9 ayında hizmet ihracatının 91,9 milyar dolar, hizmet ticareti fazlasının ise 48,8 milyar dolar olduğunu belirtti.

Hedeflerine de değinen Erdoğan, 2024'te 379 milyar dolar olan mal ve hizmetler ihracatını 2025 sonunda 390 milyar dolara çıkarma hedefini paylaştı ve eylül ayı itibarıyla bu seviyenin aşıldığını tahmin ettiklerini ifade etti.

Reel sektörle istişare ve afet konutları

Erdoğan, önümüzdeki dönemde başta sanayiciler ve KOBİ'ler olmak üzere reel sektörle istişarelerin yoğunlaştırılacağını, iş dünyasının, esnafın, tüccarın ve üreticinin sesine daha fazla kulak verileceğini belirtti.

"Milletimize hep şunu söylüyoruz, 'Biz laf üretmeyeceğiz, sadece iş ve eser üreteceğiz' diyoruz" diyen Erdoğan, Adıyaman'da 350 bininci afet konutunun anahtarlarının teslim edildiğini ve konutların %78'inin tamamlandığını açıkladı. Depremzedeleri yeni yuvalarına kavuşturmak için 3 bin 481 şantiyede 200 bin mimar, mühendis ve işçinin 7/24 çalıştığını söyledi.

Erdoğan konuşmasına, ihracatçı, iş insanı ve ilgili kurumları takdir ederek devam etti ve ekonomideki olumlu gelişmelerin bölgesel gerilimlere rağmen sağlandığını kaydetti.

(Sürecek)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’na...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’na...