DOLAR
42,56 -0,06%
EURO
49,53 -0,26%
ALTIN
5.734,74 -0,29%
BITCOIN
3.829.160,57 -0,28%

Eyal Zamir: Netanyahu Ailesi, Gazze İşgali Nedeniyle Beni Görevden Almaya Çalışıyor

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Gazze işgali planına karşı çıktığı için Netanyahu ailesinin kendisini görevden almaya çalıştığını iddia ediyor.

Yayın Tarihi: 12.08.2025 22:42
Güncelleme Tarihi: 12.08.2025 22:42

Eyal Zamir: Netanyahu Ailesi, Gazze İşgali Nedeniyle Beni Görevden Almaya Çalışıyor

Eyal Zamir: Netanyahu ailesi beni görevden almaya çalışıyor

İsrail basınına yansıyan haberlere göre Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Gazze Şeridi'ne ilişkin işgal planına karşı çıkması nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu ailesinin kendisini görevden almaya çalıştığına inanıyor.

İddiaların kaynağı ve Zamir'in sözleri

The Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, Zamir'in ordu içindeki subaylara ve ordu dışındaki bazı üst düzey yetkililere 'Netanyahu ailesinin kendisini görevden almaya çalıştığını' söylediği aktarıldı. Zamir'in sözleri şu şekilde verildi: 'Gazze kentindeki operasyona karşı sergilediğim tutum için Netanyahu ailesi beni hedef alıyor ve beni görevden almak istiyor.'

Haaretz'e konuşan ve Zamir ile üst düzey yetkililer arasındaki istişare görüşmelerine vakıf bir kaynak ise Zamir'in olup bitenin farkında olduğunu ve ordunun Netanyahu ile Savunma Bakanı Yisrael Katz'a teslim edilmeyeceğini söylediğini belirtti.

Katz ile toplantı ve erişim iddiası

İsrail devlet televizyonu KAN ise Zamir'in, Katz'la dün akşam için planlanan toplantıya gelmesine rağmen Savunma Bakanlığı ofisine alınmadığını bildirdi. Savunma Bakanlığı ofisinin açıklamasında 'Gelmemesi için Zamir'e bilgi verildi ancak yine de geldi.' ifadesine yer verildi.

Yerel basında, Zamir ile Netanyahu arasındaki anlaşmazlığın, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ni yeniden işgal planını dile getirmesinden bu yana sürdüğü vurgulanıyor. Haberde ayrıca Netanyahu'nun daha önce Herzi Halevi'yi de aynı şekilde görevden aldığına dikkat çekildi ve Katz'ın tutumunda Netanyahu'yu desteklediği belirtildi.

Gazze işgali kararı ve planın aşamaları

İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos'ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik planı onaylamıştı. Başbakan Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesinde Fox News'e verdiği röportajda Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Basında yer alan haberlere göre, işgalin önce Gazze kentinde başlayacağı, daha sonra orta kesimde yer alan Filistinli mültecilerin kaldığı kamplara yönelik aşamalı saldırıların süreceği belirtiliyor. Haberde ayrıca Tel Aviv yönetimlerinin 1967-2005 yılları arasında Gazze'yi 38 yıl işgal ettiği hatırlatıldı.