Fas'ta Kurumlar Yolsuzlukla Mücadele İçin Anlaşma İmzaladı

Fas hükümeti, protestoların ardından üç kurumun yolsuzluğun önlenmesi ve mücadele için işbirliğini güçlendiren bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 08.10.2025 02:56
Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 02:56

Fas'ta Kurumlar Yolsuzlukla Mücadele İçin Anlaşma İmzaladı

Fas'ta Kurumlar Yolsuzlukla Mücadele İçin Anlaşma İmzaladı

Fas hükümeti, ülkede günler süren protestoların ardından yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadele alanında kurumsal işbirliğini artırmak için önemli bir adım attı.

Açıklamada, Fas Yolsuzlukla Mücadele ve Yolsuzluğu Önleme Kurumu, Ulusal Güvenlik Genel Müdürlüğü ve Ulusal Bölge Gözetim Genel Müdürlüğü arasında bir anlaşma imzalandığı belirtildi.

Anlaşmanın kapsamı

Hükümet açıklamasında yer alan ifadeye göre: "Anlaşmayla, yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadele alanında kurumlar arasındaki ortaklık ve entegrasyonun güçlendirilmesi, yolsuzlukla ilgili soruşturma ve incelemelerin etkinliğinin sağlanması amacıyla işbirliğinin ve bilgi alışverişinin artırılması amaçlanıyor."

Açıklamada ayrıca, uzman eğitim programları aracılığıyla kurumsal kapasitelerin geliştirilmesinin hedeflendiği ve anlaşmanın devletin iç cephesini yolsuzluk risklerine karşı güçlendirme iradesini ortaya koyduğu vurgulandı.

Protestoların etkisi

Bu adım, ülkede son dönemde çeşitli bölgelerde meydana gelen gençlik protestolarının ardından atıldı. Protestolarda eğitim, sağlık ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin reform talepleri gündeme getirildi.

Gösteriler düzenleyen Z Kuşağı 212 Hareketi, son 10 gün boyunca süren eylemlerinin ardından protestoları 9 Ekim'e kadar askıya aldığını duyurmuştu.

Hükümetin imzaladığı bu anlaşmanın, kurumlar arası koordinasyonu güçlendirerek yolsuzlukla mücadelede somut sonuçlar üretip üretmeyeceği ilerleyen dönemde takip edilecek.