DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.851.247,51 -0,14%

Guatemala'da 2017 Yurt Yangını Davasında 6 Sanığa Hapis Cezası

Guatemala'da 2017'deki yurt yangınında 6 sanık 6-25 yıl hapse çarptırıldı; eski Başkan Jimmy Morales hakkında soruşturma başlatılması emredildi.

Yayın Tarihi: 13.08.2025 10:44
Güncelleme Tarihi: 13.08.2025 10:44

Guatemala'da 2017 Yurt Yangını Davasında 6 Sanığa Hapis Cezası

Guatemala'da 2017 yurt yangını davasında 6 sanığa hapis

Guatemala'da 2017'de bir yetiştirme yurdunda çıkan ve 41 kız çocuğunun hayatını kaybettiği yangına ilişkin davada mahkeme, 6 sanığı çeşitli suçlardan hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme kararı ve cezalar

Yargıç Ingrid Cifuentes, yangının çocukların tesisteki kötü yaşam koşullarını protesto etmek için yatakları ateşe vermesiyle başladığını ve olayın daha önce yetkililere bildirilen ancak önlem alınmayan kötü muamelenin sonucu olduğunu belirtti. Dava kapsamında sanıklara verilen cezalar 6 ila 25 yıl arasında değişiyor; suçlamalar arasında adam öldürme ve yetkiyi kötüye kullanma da yer aldı.

Karar uyarınca eski Sosyal Güvenlik Bakanı Carlos Rodas hakkında 25 yıl, yangın sırasında bazı çocukların kilitli tutulduğu odanın kapısını kasıtlı olarak açmadığı iddia edilen eski polis memuru Lucinda Marroquin hakkında ise 13 yıl hapis cezası verildi.

Yangının oluş şekli ve can kayıpları

Cinsel istismar mağduru çocukların kaldığı yurtta, kötü yaşam koşulları ve istismarları protesto etmek isteyen çocuklar, 8 Mart 2017'de yatakları ateşe verdi. Alevler kız öğrencilerin kaldığı bölüme sıçradı; kaçmaya teşebbüs ettikleri gerekçesiyle yatakhanede kilitli tutulan çocuklardan 19'u olay yerinde hayatını kaybetti. Daha sonra yangında ağır yaralananların ölmesiyle ölü sayısı 41'e yükseldi.

Olay sonrası gelişmeler

Olayın ardından Bakan Carlos Rodas 11 Mart 2017'de istifa etti. Ayrıca Güvenlik Bakan Yardımcısı Anahi Keller ve yurt müdürü Santos Torres görevden alındı. Mahkeme kararıyla birlikte, eski Devlet Başkanı Jimmy Morales hakkında da soruşturma başlatılmasına karar verildi.