Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Madonsela Açıklamalarda Bulundu
Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Vusi Madonsela, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) soykırım davasının açılmasından bu yana Gazze'deki koşulların bir hayli kötüleştiğini ifade ederek, İsrail'in mahkemenin geçici tedbirlerine uymaya isteksiz olduğunu vurguladı.
UAD'ye Başvuru Kararı Doğruydu
Madonsela, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın soykırım davası açma kararının son derece isabetli olduğunu ifade etti. O dönemdeki durumun ciddiyetine dikkat çeken Madonsela, "Bugünkü tablo, o dönemde aldığımız kararın doğruluğunu pekiştiriyor,” dedi.
Gazze'deki Durum ve İnsani Yardım Krizi
Büyükelçi, “İnsanların yemek kuyruğunda öldüğüne dair gördüğümüz görüntüler, insani yardımın serbestçe ulaştırılmadığını gösteriyor,” şeklinde konuşarak, olayların vahşetini gözler önüne serdi. İsrail'in insani yardım dağıtımını bir ölüm tuzağına dönüştürdüğünü belirtti ve uluslararası toplumun bu durumu fark ettiğini ekledi.
Uluslararası Toplumun Rolü ve BM'nin Yetersizliği
Madonsela, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerine yönelik yasakları eleştirerek, yardım girişimlerinin engellendiğini belirtti. "UNRWA'nın Gazze'ye erişiminin yasaklanması, mahkemenin tedbirlerine uyulmaması anlamına geliyor" ifadesini kullandı.
Soykırım Davasında Gelişmeler
Büyükelçi, soykırım davasının ilk başvurusundaki detayları aktardı ve mahkemenin geçici tedbirleri vermesinde gücün açık kanıtları sunan başvurunun etkili olduğunu vurguladı. Güney Afrika'nın 28 Ekim 2024 tarihinde esasa ilişkin dilekçesini vereceğini duyurdu. İsrail'in cevap dilekçesi tarihinin Ocak 2026'ya kadar uzatıldığını belirtirken, geç kalmanın endişe verici olduğunun altını çizdi.
İsrail'in Gazze Politikaları ve İnsani Şehir Önerisi
Büyükelçi, İsrail'in Gazze'nin Refah kısmını insani şehre dönüştürme fikrini ise “bir toplama kampı” olarak tanımladı. Devletlerin soykırımı önleme yükümlülüğüne dikkat çeken Madonsela, BM Güvenlik Konseyi'nin de mahkeme kararlarına uymaya zorlanması gerektiğini ifade etti.
Ateşkes Girişimleri ve Gelecek
Son olarak, ateşkes anlaşmaları için yapılan girişimlerin engellendiğini belirten Madonsela, Filistin halkının geleceği için müzakerelerin nasıl şekilleneceğine dair belirsizlikler taşıdığını kaydetti.
Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Vusi Madonsela, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) soykırım davasının açılmasından bu yana Gazze'deki durumun çok daha kötüleştiğini söyleyerek, İsrail'in mahkemenin geçici tedbirlerine uymaya isteksiz olduğunu belirtti. Büyükelçi Madonsela, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Vusi Madonsela, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) soykırım davasının açılmasından bu yana Gazze'deki durumun çok daha kötüleştiğini söyleyerek, İsrail'in mahkemenin geçici tedbirlerine uymaya isteksiz olduğunu belirtti. Büyükelçi Madonsela, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.