DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.841.705,46 0,11%

İsrail'in Aşırı Sağcı Maliye Bakanı Smotrich, ABD Hazine Bakanı ile Görüştü

Filistinlilere yönelik ayrımcı söylemleriyle bilinen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 21:53
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 21:53

İsrail'in Aşırı Sağcı Maliye Bakanı Smotrich, ABD Hazine Bakanı ile Görüştü

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile Washington'da bir araya geldi. Smotrich, Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı eylemleri nedeniyle daha önce ABD'de resmi temas gerçekleştirememişti.

Bakan Smotrich, 2022 yılı sonunda bakanlık görevine başladığından bu yana ilk kez bir ABD yetkilisiyle görüşme gerçekleştirmiş oldu. Görüşme sonrası, X hesabından yapılan ortak yazılı açıklamada, bakanların, her iki tarafın ekonomik çıkarlarını ilerletmek amacıyla ekonomi politikası, teknoloji ve finansal düzenleme alanlarında işbirliğini artırma kararı aldıkları belirtildi.

Ayrıca, Smotrich ve Bessent, İsrail ile ABD arasındaki stratejik ekonomik ortaklığa olan güçlü bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi, inovasyonun teşvik edilmesi ve finansal-ticari bağların güçlendirilmesine vurgu yaptılar.

Bununla birlikte, Bezalel Smotrich'ın geçmişteki ırkçı söylemleri, özellikle Huvvara beldesinin 'yeryüzünden silinmesi' yönündeki sözleri nedeniyle büyük tepkiler almıştı. ABD'deki ziyareti sırasında 2023 yılında bu tür ifadeleri hatırlatılarak resmi temas gerçekleştirememişti. Smotrich, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılara verdiği destekle de tanınmaktadır ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyon hükümetinde aşırı sağcı bir figür olarak Maliye Bakanlığı görevine atanmıştır.