DOLAR
42,58 0%
EURO
49,49 -0,01%
ALTIN
5.769,77 -0,1%
BITCOIN
3.929.371,77 0,81%

Kilimli Çatalağzı'nda 'Türk-Macar Dostluk Parkı' Açıldı

Zonguldak'ın Kilimli Çatalağzı'nda BEUN ve Macaristan Büyükelçiliği işbirliğiyle yaptırılan 'Türk-Macar Dostluk Parkı' törenle açıldı.

Yayın Tarihi: 08.10.2025 19:30
Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 19:33

Kilimli Çatalağzı'nda 'Türk-Macar Dostluk Parkı' Açıldı

Kilimli Çatalağzı'nda 'Türk-Macar Dostluk Parkı' Açıldı

Açılış töreni ve katılımcılar

Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Çatalağzı beldesinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Kilimli Kaymakamlığı, Çatalağzı Belediyesi ve Macaristan Büyükelçiliği işbirliğiyle yaptırılan 'Türk-Macar Dostluk Parkı' düzenlenen törenle açıldı.

Törene Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Zonguldak BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükelçi Matis'in sözleri

Büyükelçi Viktor Matis, konuşmasında Türkiye'de Macarların izlerini aradıklarını belirterek, BEUN tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namalın araştırmaları sayesinde termik santralde çalışan Macar uzmanlardan bilgi edindiklerini aktardı.

Matis, Çatalağzı ve Zonguldak'ta 100 sene önce çok sayıda Macar bulunduğunu öğrendiklerini vurgulayarak, 'Bu bizim için çok önemli bir detay çünkü, Macarlar sadece buraya gelip biraz çalıştılar, sonra geri döndüler şeklinde değil. Buraya geldiler, burayı sevdiler, burada yaşadılar. Hatta uzun, on yıllar boyunca burada sizinle beraber yaşadılar. Bu dokuyu kurdular ve gerçekten buradaki Türklerle beraber güzel bir hayatı yaşadılar' dedi.

Büyükelçi Matis, parkın iki ülke arasındaki dostluğa önemli bir armağan olduğunu belirterek, 'Türk-Macar dostluğunu burada yaşayan, buraya gelen insanlar hiçbir şekilde bundan sonra unutmayacaklar. Bundan dolayı bu parkın daha da güzelleşmesi için büyükelçilik ve kültür merkezi olarak ne yapabilirsek biz de yerine getirmeye çalışırız' ifadelerini kullandı.

Tebrikler ve kurdele kesimi

Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer, Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş ve Zonguldak BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer parkın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından parkın açılış kurdelesi kesildi.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Kilimli Kaymakamlığı...

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Kilimli Kaymakamlığı, Çatalağzı Belediyesi ve Macaristan Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle yaptırılan "Türk-Macar Dostluk Parkı" açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis (ortada) de katıldı.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Kilimli Kaymakamlığı...