Kreiken Rasathanesi'nde Perseid meteor yağmuru şenliği
Ankara Üniversitesi İncek kampüsünde gökyüzü tutkunları buluştu
Başkentteki gökyüzü meraklıları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen Perseid meteor yağmurunu Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde izlemek için bir araya geldi. Rasathanenin İncek'teki alanda düzenlenen etkinlik, gençten yaşlıya geniş katılımla gerçekleşti.
Katılımcılar, teleskoplarla ayrıntılı gözlemler yapma imkânı buldu ve aynı zamanda çıplak gözle görülebilen meteor yağmurunu izledi. Etkinlik kapsamında ziyaretçilere Ay gözlemi, çift yıldız gözlemi ve Satürn gözlemi sunuldu; misafirler gezegeni doğrudan görme şansı yakaladı.
Kreiken Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mesut Yılmaz etkinlikle ilgili açıklamasında, Perseid meteor yağmurunun her yıl bu dönemde dünyadan gözlemlendiğini belirtti. Yılmaz, gökyüzünde görsel bir şölen olduğunu ve bu şöleni halka yaşatmak amacıyla geniş kapsamlı bir program hazırladıklarını ifade etti.
Etkinlikte meteor yağmuru ve dünyaya çarpma riski taşıyan gök cisimleri gibi konularda sunumlar yapıldı. Rasathanenin müze alanında ise katılımcılar, geçmişte bilimsel gözlemlerde kullanılan gözlem araçlarını inceleme fırsatı buldu.
Yılmaz, hafta içi olmasına rağmen etkinliğe ilginin yoğun olduğunu aktararak rasathaneye yaklaşık 2 bin 500 kişinin giriş yaptığını söyledi ve Ankaralıların o akşam çok şanslı olduğunu vurguladı. Katılımcılar, temiz bir gökyüzünde unutulmaz bir gözlem deneyimi yaşadı.
Başkent'te gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen "Perseid meteor yağmuru"nu Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde gözlemledi. Üniversitenin İncek'teki rasathanesinde düzenlenen Perseid meteor yağmuru etkinliği, gökyüzü meraklılarını bir araya getirdi.