DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.858.802,1 -0,33%

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan İran'a: 'İç işlerimize müdahale kabul edilemez'

Avn, Laricani ile Beyrut'ta görüştü; Lübnan'ın egemenliğine vurgu yaptı, Hizbullah'ın silahsızlandırılması tartışmaları ve hükümet kararları da gündemdeydi.

Yayın Tarihi: 13.08.2025 16:23
Güncelleme Tarihi: 13.08.2025 16:23

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan İran'a: 'İç işlerimize müdahale kabul edilemez'

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan İran'a: 'İç işlerimize müdahale kabul edilemez'

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ali Laricani ile Baabda Sarayı'nda yaptığı görüşmede, ülkesinin egemenliğine yönelik müdahaleleri net bir dille reddetti.

Görüşmenin detayları

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının aktardığına göre görüşmeye Laricani'nin yanı sıra İranlı yetkililer ve İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani de katıldı. Avn, görüşmede 'Lübnan'ın iç işlerine herhangi bir müdahaleyi reddettiklerini' vurguladı.

Avn, ayrıca 'Lübnan, karşılıklı saygıya dayalı egemenlik ve dostluk çerçevesinde İran ile işbirliği yapmak istiyor.' dedi ve son dönemde İranlı bazı yetkililerin kullandığı dilin Lübnan'a yardımcı olmadığını belirtti.

Avn, 'Lübnan ile İran arasında kurmak istediğimiz dostluk, tek bir mezhep veya Lübnan'daki tek bir unsur üzerinden değil, tüm Lübnanlılarla olmalı.' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, 'Lübnan'ın Hristiyan ya da Müslüman tüm vatandaşları için tek vatan olduğunu, devletin anayasal ve güvenlik kurumları aracılığıyla ülkedeki tüm unsurların korunmasından sorumlu olduğunu' da dile getirdi.

'Herhangi bir tarafın iç işlerimize müdahalesini kabul etmiyoruz ve Lübnan sahasının, tüm Lübnanlıların yararına, hiçbir ayrım gözetilmeksizin güvenli ve istikrarlı kalmasını istiyoruz.'

İranlı yetkililerin açıklamaları

İran tarafında da son dönemde dikkat çeken açıklamalar vardı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 'Lübnan’daki aklıselim sahibi kişilerin, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını engellemesi ve ABD ile İsrail’in planlarına karşı koyması gerektiğini' söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise 6 Ağustos'ta bir televizyon programında, İran’ın müttefiki Hizbullah’ın kararlarına desteğini ifade ederek, 'Bu konudaki nihai karar Hizbullah’a ait olacaktır. Biz ona uzaktan destek veriyoruz ancak kararlarına müdahale etmiyoruz.' demişti.

Hizbullah ve silahsızlandırma tartışması

Hizbullah'ın silahsızlandırılması meselesi hem iç siyasetin hem de bölgesel aktörlerin gündeminde. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, 19 Haziran'da Beyrut yönetimine, 'ülkedeki tüm silahların yalnızca devletin denetiminde toplanmasını öncelikli hedef olarak belirleyen' ABD önerisini sunmuştu.

Lübnan'da silahların devletin tekelinde toplanması gündemiyle 5 Ağustos'ta toplanan Bakanlar Kurulu, 'orduya silahların yıl sonuna kadar toplanmasına dair bir plan hazırlama' görevi verdi.

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, kararın çıktığı gün yaptığı açıklamada, 'İsrail'in saldırıları sürerken Hizbullah'ın gücünden vazgeçmeyi kabul etmeyeceğini, bu yönde yapılan baskıları da kabul etmeyeceğini' ifade etti. 6 Ağustos'ta yapılan yazılı açıklamada ise Nevvaf Selam hükümetinin kararının 'Lübnan'ı İsrail'e karşı direniş silahından mahrum bırakacağı' ve bunun 'büyük bir hata' olduğu savunuldu.

Bakanlar Kurulu ise 7 Ağustos'ta yaptığı yeni toplantıda, Hizbullah'ı da kapsayacak şekilde ülkedeki tüm silahlı varlığın devlet tekeline alınması ve grupların elindeki silahların toplanması kararını kabul etti. Toplantıyı terk eden Şii bakanlar arasında yer alan Çalışma Bakanı Muhammed Haydar, ABD önerisini onaylamadıkları için toplantıdan ayrıldıklarını ancak hükümetten çekilmediklerini bildirdi.

Enformasyon Bakanı Paul Markus, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı kararlarla ülkede istikrarı sağlamayı, devlet otoritesinin tesisini ve yeniden inşayı hedeflediğini belirterek, 'Toprakların tamamında, Hizbullah dahil olmak üzere, silahlı varlığın sona erdirilmesi ve sınırda ordunun konuşlandırılması konusunda mutabık kaldık.' dedi.

Görüşme sonrası açıklamalarıyla Avn, hem iç siyaset hem de bölgesel aktörlerle ilişkilerde Lübnan'ın egemenlik ve tarafsızlık mesajını ön plana çıkarmış oldu.