Malatya’da engelli vatandaşlardan 'erişilebilir şehir' talebi

Malatya’daki engelli bireyler 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde erişilebilir bir şehir isteğini yineledi; mimari engeller ve ulaşım sorunlarına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 03.12.2025 10:11
Güncelleme Tarihi: 03.12.2025 10:11

Malatya’da engelli vatandaşlardan 'erişilebilir şehir' talebi

Malatya’da engelli vatandaşlardan 'erişilebilir şehir' talebi

Malatya’da yaşayan engelli bireyler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yetkililerden erişilebilir bir şehir talep ederek günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları anlattı.

İbrahim Korkmaz: "En büyük sıkıntımız mimari"

Yıllardır akülü araç kullanan 50 yaşındaki İbrahim Korkmaz, 1994 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası felç olduğunu ve 31 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu belirtti. Korkmaz, "1994 yılında geçirdiğim trafik kazası sonrasında felç oldum. Tekerlekli sandalyeye mahkûmum. Benim omuriliğimde kopukluk var. Tedavisi yok. Allah bunu düşmanıma dahi vermesin. Ama hayat ister istemez devam ediyor. Nefes aldığımız sürece bu hayatı yaşamak zorundayız. Yine de çok şükür aklımız yerinde, gözümüz görüyor, kulağımız duyuyor" ifadelerini kullandı.

Korkmaz, Malatya’da en büyük sorunun erişim olduğunu vurgulayarak, "En büyük sıkıntımız mimari. Binaların giriş-çıkışı ve çamur. Hafriyatlar yolda ve yollar eşilmiş durumda. Bir yere giderken 40 kere düşünüyoruz. Örneğin Sıtmapınarı’na gideceğim, 50 yeri dolanmam gerekiyor. Çünkü kazı, inşaat, yol çalışması var" dedi.

"Amacımız engelsiz bir Malatya, engelsiz bir Türkiye"

3 Aralık’ta taleplerini yineleyen Korkmaz, ülke olarak büyük bir afet yaşandığını hatırlatarak, "Allah bir daha yaşatmasın. Sıfırdan bir Malatya yapılıyor. İdareciler, engelsiz bir Malatya yapabilir. Çünkü, binalar, yeni yollar yeni yapılacak. Bunları yaparken de engelli vatandaşları düşünmeleri gerekiyor. Amacımız engelsiz bir Malatya, engelsiz bir Türkiye" değerlendirmesinde bulundu.

Necati Bürge: "Kazadan sonra benim için hayat bitti"

52 yaşındaki Necati Bürge, geçirdiği iş kazası sonucu omurilik zedelenmesi yaşamış ve akülü arabaya mahkûm kaldığını anlattı. Bürge, engellilerin sadece bir gün değil her gün hatırlanması gerektiğini belirterek, "Geçirdiğim iş kazası sonrasında omurilik zedelenmesinden dolayı engelli arabasına mahkûm kaldım. Elektrikçiydim. Kazadan sonra benim için hayat bitti. Ulaşımda büyük sıkıntı yaşıyorum. Bize saygılı davranılsın. Kural neyse, biz kuralın dışında bir şey istemiyoruz. Ben hakkım neyse onu istiyorum" dedi.

Her iki vatandaş da şehir planlamasında engelli bireylerin ihtiyaçlarının önceliklendirilmesi ve yeni yapılan binalar ile yolların erişilebilir şekilde düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İBRAHİM KORKMAZ

İBRAHİM KORKMAZ

NECATİ BÜRGE