DOLAR
34,86 -0,06%
EURO
36,69 -0,36%
ALTIN
3.042,86 0,12%
BITCOIN
3.522.365,83 0,27%

Nijerya'nın Bağımsızlık Gününde Hükümet Karşıtı Protestolar

Nijerya'nın bağımsızlık gününde hükümete karşı yapılan protestolar büyüdü. Ekonomik sorunlar ve artan hayat pahalılığı ön planda.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 15:00
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 15:00

Nijerya'nın Bağımsızlık Gününde Hükümet Karşıtı Protestolar

Nijerya'nın Bağımsızlık Günü Protestolarıyla Gündeme Geldi

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya, bağımsızlığının 64. yıl dönümünü kutlarken, başkent Abuja başta olmak üzere farklı eyaletlerde hükümet karşıtı protestolar düzenlendi.

Bağımsızlık günü dolayısıyla ülke genelinde bir araya gelen binlerce protestocu, artan hayat pahalılığı ve hükümetin ekonomi politikalarına yönelik tepkilerini dile getirdi. Göz yaşartıcı gazla protestocuların dağıtılması, gerilimi yükselten olaylardan biri oldu.

Protestocuların Yükselen Sesi

Göstericiler, "Açlıktan ölüyoruz", "Benzin fiyatlarını düşürün", "Tinubu'nun ekonomik reformu bir aldatmacadır" ve "Demokratik hakka saldırılar" gibi sloganlar ve pankartlarla kendilerini ifade etti.

Lagos'ta protestoya katılan aktivist ve gazeteci Omoyele Sowore, bağımsızlık günü kutlamalarının gölgesinde ülkenin ekonomik durumunun kötüleştiğine dikkat çekti. Sowore, Nijerya'nın mevcut durumunu "iç sömürgecilik" olarak tanımlayarak bir devrim gerekliliğini vurguladı.

Protestoya katılan Adeola İlori de, ülkenin ekonomik durumu nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, "Eğer kutlama yapıyor olsaydım burada olmazdım. Ben halkımla özdeşleşmek ve onlara bir şeyleri değiştirebileceğimizi göstermek için buradayım." ifadelerini kullandı.

Tarih Tekerrür Ediyor mu?

Ağustos ayında düzenlenen protestoların kanlı bir şekilde sonuçlanması üzerine 21 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda yaralı ve gözaltı sayısı artmıştı. Uluslararası Af Örgütü, bu süreçte binden fazla kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

Ülke genelinde artan hayat pahalılığı, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun 29 Mayıs 2023'te uyguladığı sübvansiyonların kaldırılmasıyla başlamıştı. Bu karar ardından akaryakıt fiyatları %300'den fazla artışla 620 nairaya (0,82 dolar) yükselince halkın tepkisi çığ gibi büyüdü.

Nijeryalılar, ekonomik sıkıntıları ve artan baskılara karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor.