Nilüfer’de Ekmek, Müzik ve Kültür Buluşması
Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Gastroetnomüzikolojik Kaynatmalar söyleşisi bu ay Pancar Deposu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikte ekmek, yalnızca bir besin olarak değil; ritüelleri, şarkıları ve inançlarıyla toplumsal hafızayı taşıyan bir kültür unsuru olarak ele alındı.
Etkinlik programı ve katılımcılar
Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı sunumuyla gerçekleşen buluşmada, ekşi mayalı ekmek çalışmalarıyla tanınan Hakan Doğan ve "Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı" kitabının yazarı, ödüllü araştırmacı Asuman Dokgöz konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşiye ilgi yoğundu; Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman de etkinlikte yer aldı.
Çeşitler, müzik ve tatlar
Söyleşide Sümer, Mezopotamya, Hitit ve Antik Mısır gibi medeniyetlerde ekmeğin toplumsal ve kültürel yeri tartışıldı. Katılımcılar etkinlik boyunca Ninda Gur Ra, Baursak, İran Pidesi, Afyon Haşaşlısı ve tirit gibi lezzetleri, ilgili coğrafyalara ait müzikler eşliğinde tatma fırsatı buldu.
Hitit mutfağından hijyen vurgusu
Hitit mutfağı üzerine deneysel arkeoloji çalışmaları yaptığını anlatan Asuman Dokgöz, dönemin ekmek çeşitliliği ve mutfak disiplinine dikkat çekti. Dokgöz, arkeolojik veriler ışığında antik tarifleri yeniden canlandırdıklarını belirterek şunları söyledi: Hititler, ekmek yapımında hijyene inanılmaz derecede önem veriyordu. Tabletlerdeki kayıtlara baktığımızda, temizlik kurallarına uymayanların sadece kendilerinin değil, ailelerinin de cezalandırıldığını görüyoruz. Bizim amacımız sadece o ekmeği yapmak değil, o dönemin yaşam biçimini ve disiplinini anlamaya çalışmak. 180’den fazla ekmek çeşidine sahip bu medeniyetin izlerini sürmek çok değerli bir deneyim.
Ekmek ve tuzun anlamı
Dünyanın farklı coğrafyalarındaki ekmek kültürlerini yerinde inceleyen Hakan Doğan ise Türk kültüründe ve komşu coğrafyalarda ekmeğe yüklenen anlamları aktardı. Doğan, ekmek ve tuz geleneğinin bir barış ve güven simgesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Dünyadaki ekmek haritalarına baktığımda bizim coğrafyamızla ilgili verilerin eksik olduğunu görüp üzülmüştüm. Bu yüzden yollara düştük. Gördük ki bizde ekmek ve tuz, sadece karın doyurmak değil, sözlü bir anlaşmadır. Birinin ekmeğini ve tuzunu yediğinizde, ona ihanet etmeyeceğinize dair sessiz bir anlaşma yapmış olursunuz. Cenazeden düğüne kadar hayatın her anında ekmek, insanları bir arada tutan bir harç görevi görüyor.
Kapanış
Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, günün anısına Asuman Dokgöz ve Hakan Doğan'a hediyeler takdim etti.
NİLÜFER BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ "GASTROETNOMÜZİKOLOJİK KAYNATMALAR" SÖYLEŞİSİ BU AY EKMEĞİN BİNLERCE YILLIK KÜLTÜREL YOLCULUĞUNA IŞIK TUTTU. PANCAR DEPOSU’NDAKİ ETKİNLİKTE; HİTİT MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE UZANAN EKMEK RİTÜELLERİ, MÜZİK VE TADIMLAR EŞLİĞİNDE KONUŞULDU. GÖKÇİN ÖDÜL/BURSA-İHA