DOLAR
42,59 0%
EURO
49,52 -0,01%
ALTIN
5.768 -0,07%
BITCOIN
3.923.937,65 0,97%

Pencap'ta Seller: Ordu Destekli Tahliyeler Zorlu Koşullarda

Pencap'ta şiddetli yağışlar nedeniyle ordu destekli ekipler binlerce kişiyi tahliye ederken, yükselen nehir suları arama-kurtarma çalışmalarını zorluyor.

Yayın Tarihi: 10.09.2025 14:33
Güncelleme Tarihi: 10.09.2025 14:33

Pencap'ta Seller: Ordu Destekli Tahliyeler Zorlu Koşullarda

Pencap'ta Seller ve Tahliye Çalışmaları Zorlu Koşullarda Sürüyor

Pakistan'ın doğusundaki Pencap eyaletinde etkili olan şiddetli yağışlar, ordu destekli ekiplerin binlerce kişiyi güvenli bölgelere tahliye etme çabalarını yoğunlaştırdı. Nehirlerdeki hızlı yükseliş, arama-kurtarma operasyonlarını güçleştiriyor.

Tahliye ve arama-kurtarma çalışmaları

Pencap Afet Yönetim Kurumu yetkililerinden Nabil Caved, eyaletin Jalalpur Pirwala bölgesi yakınlarında yaklaşık 142 bin kişinin sellerden etkilendiğini belirtti. Ordu tarafından desteklenen arama kurtarma ekipleri, ağaç veya çatılarda mahsur kalan binlerce bölge sakinini botlarla tahliye ediyor.

Caved, nehirlerde hızla yükselen su seviyelerinin çalışmaların seyrini ve güvenliğini doğrudan etkilediğini vurguladı.

Etkilenen yerleşimler ve sayısal veriler

Pencap Afet Yönetim Kurumu tarafından yapılan açıklamada, 23 Ağustos'tan bu yana eyalette 4 binden fazla köyün sular altında kaldığı, 4,2 milyondan fazla kişinin sellerden etkilendiği ve yaklaşık 2,1 milyon kişinin yerinden olduğu bildirildi.

Sind ve Karaçi'deki durum

Güneydoğudaki Sind eyaletinden yetkililer, şiddetli yağışlar nedeniyle eyaletin başkenti Karaçi'de sokakların sular altında kaldığını açıkladı. Yetkililer, taşan nehirlerden gelen suların bu hafta bölgeye ulaşmasının beklendiğini ve bunun eyalet genelinde daha fazla hasara yol açabileceğini bildirdi.

Bölgesel bağlam: 2022'den sonraki en büyük afet

Güney Asya'da haziran-eylül aylarında etkili olan muson yağmurları, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere bölge ülkelerinde her yıl ağır hasarlara yol açıyor. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Kurumu, haziran sonlarında başlayan şiddetli yağışlarda şimdiye kadar 900'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Yetkililer, Pakistan tarihinde ilk kez ülkenin doğusundaki Çenab, Ravi ve Sutlej nehirlerinin aynı anda taştığını, binlerce köyün sular altında kaldığını ve felaketten milyonlarca kişinin etkilendiğini kaydetti. Ayrıca yetkililer, sellerin 2022'de 1700'den fazla kişinin ölümüne yol açan ve ülkenin üçte birini sular altında bırakan, 32 milyar dolarlık zarara neden olan felaketten sonraki en büyük afet olduğunu ifade ediyor.