Atatürk Üniversitesi'nin değerlendirme sonuçları:
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı'nın yürüttüğü "1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı"nın 2026 yılı 1. dönem sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde 528 proje önerisinin desteklenmesine karar verilen dönemde, Atatürk Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı 9 proje kabul edildi. Bu sonuçla üniversite, destek alan projelerin sayısı bakımından ülke genelinde öne çıkan yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.
Kurumsal verilere göre üniversitenin dönemsel başvuru sayısı 34 olup, kabul edilen proje sayısı ile dönemsel destek oranı %26,5 olarak kaydedildi. Bu başarı, kurumun proje üretme kapasitesi ve araştırma kültüründeki ivmeyi göstermesi bakımından önem taşıyor.
Projelerin disiplinler arası dağılımı ve yürütücüleri:
Desteklenen projeler geniş bir akademik yelpazeye yayılıyor; mühendislikten sağlık bilimlerine, temel bilimlerden sosyal ve beşerî bilimlere kadar farklı alanlardan çalışmalar desteklendi. Projelerin yürütücülüğünü üstlenen akademisyenler ve bağlı oldukları birimler şu şekildedir: Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Tortum ve Prof. Dr. Burak Dikici; Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Eda Balkan; Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Hamza Avcıoğlu ve Doç. Dr. İsmail Bolat; Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Kübra Koç ve Prof. Dr. Özgür Altan Bozdemir; Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Nihangül Daştan; ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuna Batuhan.
Projeler TÜBİTAK içindeki farklı araştırma gruplarına dağıldı: MAG, SBAG, SOBAG, TOVAG, ÇAYDAG ve KBAG gruplarından her biri için destek alan çalışmalar bulunuyor. Değerlendirmede, iki projenin Mühendislik Araştırma Destek Grubu, iki projenin Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu ve iki projenin Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırma Destek Grubu kapsamında değerlendirildiği; ayrıca Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu, Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubu ile Kimya ve Biyoloji Araştırma Destek Grubu'ndan da birer projenin desteklendiği bildirildi.
Rektörün değerlendirmesi:
Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, elde edilen sonuçları değerlendirirken üniversitenin araştırma kültürünü güçlendirme çabalarının somut çıktılar verdiğini vurguladı. Rektör Hacımüftüoğlu şunları ifade etti: "TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında dokuz projemizin desteklenmeye hak kazanması, akademisyenlerimizin bilimsel birikimini nitelikli ve toplumsal karşılığı bulunan araştırmalara dönüştürme kapasitesini ortaya koymaktadır. Altı fakültemizden araştırmacıların farklı bilim alanlarında elde ettiği başarı, üniversitemizin disiplinler arası araştırma gücünü de açık biçimde göstermektedir. Bilgi üreten, çözüm geliştiren ve ulusal araştırma ekosistemine katkı sunan bütün akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Üniversite yönetimi olarak bilimsel araştırmayı, proje geliştirme süreçlerini ve araştırmacılarımızın ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına erişimini desteklemeyi sürdüreceğiz."
Bu sonuçlar, Atatürk Üniversitesi'nin akademik çeşitliliği ve proje geliştirme kapasitesinin yanı sıra kurum stratejilerinin araştırma çıktılarına etkisini de gösteriyor. Üniversite yönetimi tarafından sağlanan desteklerin, önümüzdeki dönemlerde de araştırma faaliyetlerinin artmasına katkı sağlaması bekleniyor.

ÜBİTAK ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN "1001-BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI"NIN 2026 YILI 1. DÖNEM DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI. TÜRKİYE GENELİNDE 528 PROJE ÖNERİSİNİN BİLİMSEL OLARAK DESTEKLENMESİNE KARAR VERİLEN DÖNEMDE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİNİN HAZIRLADIĞI 9 PROJE DESTEK KAPSAMINA ALINDI.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!