Bursa'da Engelli Yüzücülerden Büyük Başarılar
Bursa'da para yüzücüler Hicret Ateş, Zümra Cengiz ve Zeynep İkra Sarıkaya, "Spora Engel Yok Projesi" kapsamında kazandıkları madalyalarla dikkat çekiyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 3 yıl önce hayata geçirdiği proje sayesinde Gürsu Kapalı Yüzme Salonu'nda bir araya gelen engelli yüzücüler, antrenmanlarla gelecek şampiyonalara hazırlanıyor.
Farklı engellere sahip olan Zümra Cengiz, Hicret Ateş ve Zeynep İkra Sarıkaya, yurtiçi ve yurtdışındaki yarışmalara katılıp birçok madalya kazandı. Antrenörleri Çetin Arslan eşliğinde haftada 6 gün her biri 2 saatlik antrenman yaparak, madalyalarına yenilerini eklemek için çalışıyor.
Hicret Ateş'in Yüzme ile Değişen Hayatı
31 yaşındaki ortopedik engelli Hicret Ateş, 3 yıldır profesyonel yüzücülük yapıyor. Geçtiğimiz haziran ayında Bosna Hersek'te düzenlenen Saraybosna Açık 2025 Yüzme Yarışları'nda 200 ve 100 metre serbest ile 100 metre sırtüstünde ikincilik elde etti. Ayrıca geçen yıl Gaziantep'te düzenlenen Para Yüzme ve Deaf Yüzme Milli Takım Seçmeleri ile Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası Vize Yarışması'nda 400 metre serbestte üçüncülük kazandı.
Ateş, yüzmeye başlamasıyla hayatının olumlu yönde değiştiğini belirterek, "Yüzme sporuyla hayata bakış açım, çevrem değişti. Olumlu yönde geliştim." dedi. Babası Sami Ateş ise kızının başarılarından duyduğu mutluluğu ifade etti.
Zümra Cengiz’in Hedefi Paralimpik Oyunları
Sol kolunda gelişim geriliği olan 10 yaşındaki Zümra Cengiz, 4 yıl önce yüzme sporuna yöneldi. Katıldığı çeşitli yarışmalarda madalyalar kazanan Zümra, Paralimpik Oyunları'na katılma hedefi taşıyor. 2023 yılında Bolu'da gerçekleştirilen Para Yüzme Bölge Şampiyonası'nda 3 ikincilik ve 2022 yılında Konya'daki Türkiye Şampiyonası'nda 100 metre serbestte altın madalya kazandı.
Zümra'nın annesi Leyla Cengiz, kızının yüzme sayesinde sosyalleştiğini ve bu alanda kendisini geliştirdiğini dile getirerek, "Zümra yüzmeden sonra hobisi oldu. Yarışmalara katılması bize gurur veriyor." dedi.
Yüzme, Zeynep İkra Sarıkaya'nın Hayalini Süslüyor
Doğuştan sol el parmağı olmayan 11 yaşındaki Zeynep İkra Sarıkaya, Türkiye şampiyonalarına katılmak istiyor. Annesi Ayten Sarıkaya, ailelerin engelli çocuklarını spora yönlendirmesinin önemine değinerek, "Yüzme çocuklar için güzel bir aktivite. Ailelerin çocuklarını yüzmeye yönlendirmelerini öneriyorum." şeklinde konuştu.
Çetin Arslan: Amacımız Engelli Sporcuların Sosyalleşmesi
Sporcularının antrenörü Çetin Arslan, 2021 yılında başlayan proje kapsamında 25 engelli sporcuyu yüzme branşına kazandırdıklarını belirtti. Çalışmalarını Gürsu Kapalı Yüzme Salonu'nda sürdüren Arslan, "Amacım sporcuların sosyalleşmesi ve topluma kazandırılmasıdır. Yüzme, çocukların özgüven kazanmalarını sağlıyor ve onların farklı branşlara yönelmelerini mümkün kılıyor." dedi.
Başarılarıyla dikkat çeken bu sporcular, madalyalarının artmasıyla birlikte topluma örnek olmaya devam ediyor.
Bursa'da para yüzücüler Hicret Ateş, Zümra Cengiz ve Zeynep İkra Sarıkaya "Spora Engel Yok Projesi" ile antrenmanlar sayesinde sosyalleşirken, katıldıkları şampiyonalarda da dereceler elde ediyor.
Bursa'da para yüzücüler Hicret Ateş, Zümra Cengiz ve Zeynep İkra Sarıkaya "Spora Engel Yok Projesi" ile antrenmanlar sayesinde sosyalleşirken, katıldıkları şampiyonalarda da dereceler elde ediyor.