Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Mars'ta kolonileşmenin önündeki en büyük belli oldu!

Bilim insanları, dünyadaki bakterilerin Mars'ta kolonileşmenin önündeki en büyük tehdidi olabileceğini açıkladı. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 12.02.2024 14:08
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 14:08

Mars'ta kolonileşmenin önündeki en büyük belli oldu!

Araştırmacılar, bakterilerin insanoğlunun uzay kolonizasyonu için oluşturabileceği tehdidini inceliyor. Astrobiology'de yayınlanan bulgulara göre, Dünya'daki bakteriler yeni yerlere insanlardan çok daha iyi uyum sağlayabilir.

Bu endişe, gelecekte Mars'a yapılacak insanlı görevler için yapılan planlarla vurgulanıyor ve hatta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gelen verilerin bakterilerin kendi atmosferimizin ötesindeki bir gezegene ne kadar adapte olabileceğini göstermeye yardımcı oluyor.

Yürürlükteki tüm güvenlik standartlarına rağmen, bakterilerin bizimle birlikte Mars'ta ve hatta Mars'ın ötesindeki diğer gezegenlerde hayatta kalmasını engelleyecek bir şey yok. Bu nedenle, bu bakterilerin diğer gezegenlerdeki yaşama nasıl adapte olabileceğini ve bunun insan uzay kolonizasyonu için herhangi bir şekilde risk oluşturup oluşturmayacağını anlamak gerekiyor.

mars

DÖRT BAKTERİ UZAY KOLONİZASYONU İÇİN TEHDİT OLUŞTURABİLİR

Araştırmacılar, bakterilerin insan uzay kolonizasyonunun geleceği için ne kadar büyük bir risk oluşturduğunu incelemek amacıyla, dört bakteri örneğini toprak kimyası, UV radyasyonuna maruz kalma ve Mars'ta keşif araçlarımızın karşılaştığına benzer havaya sahip ortamlara yerleştirdi.

Kullandıkları bakteriler arasında Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Serratia marcescens bulunuyordu. Mars koşullarına yerleştirildiklerinde bakterilerin tepkilerinin değiştiğini buldular. Bazıları glikozla beslenmedikçe büyüyemezken, diğerlerinde herhangi bir sorun yaşanmadı.

Dördü de farklı koşullarda hayatta kalmayı başarmış olsa da, Mars'a gitmeleri halinde insanoğlunun uzay kolonizasyonu için bir tehdit oluşturabilecekleri anlamına geliyor. Bu bulgular pek de şaşırtıcı değil. Ancak, diğer gezegenlere seyahat ederken yanımızda ne getirdiğimizi bilmenin önemini vurguluyor.