
TUSAŞ ve DELTA V'den Önemli Adım
TUSAŞ, "Yüksek Çözünürlüklü Mikro Uydu Sistemi" projesi kapsamında DELTA V ile işbirliğine gitti. İmzalanan sözleşme ile, Türkiye'nin uzay teknolojisindeki öncülüğü bir adım daha ileri taşınıyor.
Yerli İmkanlarla Geliştirilen İtki Sistemi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nden (TUSAŞ) yapılan açıklamada, yüksek çözünürlüklü elektro-optik görev yüküne sahip mikro uydunun yerli itki sistemi ile uzaya fırlatılacağı belirtildi. Proje, birçok temel sistemin yerli and milli imkanlarla geliştirilmesini içeriyor. Bu sistemler arasında uyduya ait yer ve uçuş yazılımları, güç ve ara yüz birimleri ve uçuş bilgisayarları yer alıyor.
Kaynakları ile Global Çapta Bir Hedef
TUSAŞ’ın öz kaynaklarıyla başlattığı bu proje sayesinde, Türkiye, elektro-optik görev yüküne sahip mikro uydular ile dünya çapında söz sahibi ülkeler arasında konumunu güçlendirecek. Bu mikro uydular, savunmadan çevre izlemeye, afet yönetiminden şehir planlamasına birçok alanda önemli bir rol oynayacak.
Takım Uydu Konsepti
Planda, ilk uydunun devreye alınmasının ardından, 0,9m ve 0,5m çözünürlükte başka uyduların da geliştirilmesi ve uzaya gönderilmesi hedefleniyor. Böylece millî olarak üretilen tüm uyduların fırlatılmasıyla birlikte takım uydu konsepti hayata geçirilmiş olacak.
Kritik Aşamalar ve Gelecek Planları
Projede, ön tasarım tanımlama faaliyetleri başarıyla tamamlandı. Şu an ise kritik tasarım tanımlama aşamasına hızla geçilmesi planlanıyor. Uydunun kontrolü için gerekli komuta kontrol faaliyetleri TUSAŞ tesislerinde bulunan "Akıncı Yer İstasyonu" üzerinden gerçekleştirilecek.