
Yapay Zeka Destekli Batarya ile Elektrikli Hava Araçlarında Yeni Dönem
Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mert Karakoç tarafından geliştirilen yapay zeka destekli batarya, elektrikli hava araçlarının kalkış ve manevra hareketlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek alan Karakoç'un, Sakarya Teknokent bünyesinde kurduğu MTK Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ tarafından hayata geçirilen BATTAI projesi, farklı pil hücreleri kullanarak hava araçlarının zorluk yaşadığı kalkış ve manevralardaki sorunları ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Projenin test aşamasının başarılı geçmesi halinde, bataryaların savunma sanayisinde elektrikli hava ve kara araçlarında kullanılması planlanıyor.
Teknoloji ve İnovasyon Alanındaki Büyüme
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Teknokent'te yer alan 126 firma ve 995 AR-GE personeliyle önemli çalışmalara imza atıldığını belirtti. Al, "Füzyon Kuluçka Merkezi"nde yer alan firmaların, sanayi, teknoloji ve diğer sektördeki genç girişimcilerin yenilikçi fikirlerini gerçekleştirmeye yardımcı olduklarını ifade etti.
Projenin Avantajları
Mert Karakoç, KOSGEB'in AR-GE inovasyon destek programı aracılığıyla projeye önemli katkılar sağlandığını belirtti. Karakoç, "Farklı pil hücrelerini kullanarak yüksek güç ve enerji yoğunluğu elde edebilen bir sistem oluşturduk. Yapay zeka destekli BMS ve batarya kontrol sistemi ile yüksek güç sağlarken, uzun ömür ve verimde artış sağladık. Bu proje sayesinde hava araçları, ilk kalkış anında bataryayı zorlamayacak ve hızlı manevralar gerçekleştirebilecek," dedi.
Karakoç ayrıca, projenin Türkiye'de bir benzerinin olmadığını vurgulayarak, hem savunma sanayisi hem de sivil hayatta kullanılması için testlerin devam ettiğini, 2026 yılında seri üretime geçmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.