Depremden etkilenen mükelleflere mücbir sebep avantajı
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler, bireysel başvuru yapma hakkına sahip. Bu mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle başvurarak mücbir sebep halinden yararlanabilecekler.
Mücbir sebep hali sona erdi Ancak fırsatlar devam ediyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, depremin meydana geldiği 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren mücbir sebep hali süreci başladı. Bu dönemde beyannamelerin verilme süreleri ertelendi. Ancak, 30 Kasım'da sona erecek olan mücbir sebep hali ile birlikte, mükellefler hala belirli haklara sahip.
Özel takvim ve ödeme süreleri belirlendi
Mükelleflerin mücbir sebep süresince ertelenen beyannamelerine ilişkin beyan ve ödeme süreleri için özel bir takvim oluşturuldu. KDV beyannameleri için 4 farklı ödeme tarihi belirtilirken, gelir stopaj vergisi beyannameleri de yine 4 farklı tarih ile ödenecek. Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için son tarih 31 Ocak 2025 olarak belirlendi.
Taksit imkanı ve yapılandırma fırsatları
Mükellefler, deprem nedeniyle vergi ödevlerini yerine getiremeyecek durumda olduklarını belirttiklerinde, 24 aya kadar taksit talep edebilecekler. Bu talep, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ek süre verilebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022 tarihinden önce vergi borcu olanların yapılandırma başvuruları için son tarih 28 Şubat 2025.
Mükelleflerin vergi borçlarını tek seferde ödemede zorluk yaşamaları durumunda, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar taksit talebinde bulunmaları gerektiğini hatırlatalım. Gerek şartları taşıdıkları takdirde, ödenecek vergiler faiz olmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.