DOLAR
38,23 -0,03%
EURO
43,95 0,27%
ALTIN
4.208,72 -0,08%
BITCOIN
3.332.273,49 0,06%

Gençler İçin Milli Teknoloji Atölyeleri Kuruluyor

Üniversitelerde açılacak milli teknoloji atölyeleri, gençlerin teknolojik yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 29.03.2025 11:11
Güncelleme Tarihi: 29.03.2025 11:11

Gençler İçin Milli Teknoloji Atölyeleri Kuruluyor

Gençler İçin Milli Teknoloji Atölyeleri Kuruluyor

Türkiye, gençlerin yeni teknolojilerle donanması için üniversitelerde milli teknoloji atölyeleri kurma yolunda önemli adımlar atıyor. Bu atölyelerde, öğrencilerin uygulamalı eğitim alarak yeni beceriler kazanması ve teknolojik yetkinliklerini geliştirmesi planlanıyor.

2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde oluşturulacak bu atölyelerle, Türkiye’nin teknoloji alanındaki kapasitesinin artırılması hedefleniyor. TÜBİTAK ve diğer araştırma kuruluşları tarafından desteklenecek olan projeler, temel bilimler, malzeme bilimleri, biyoteknoloji ve dijital teknolojiler gibi kritik alanlara odaklanacak.

Teknolojik Gelişim ve İşbirliği

Üniversitelerin yeni teknolojiler geliştirmesi ve sanayiyle daha yoğun işbirliği yapması planlanıyor. Milli teknoloji atölyeleri, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına katılacak takımlar için gerekli ekipmanları sunarak öğrencilerin teknoloji alanındaki yetkinliklerini artırmayı amaçlıyor.

Temel Bilim Araştırmaları Liderlik Programı

Liselerde de genç araştırmacılara destek sağlayacak Temel Bilim Araştırmaları Liderlik Programı (TALİP) ile Türkiye'nin uluslararası düzeyde görünürlüğü artırılacak. Bu program, AR-GE ve inovasyon ekosistemine yetişmiş insan kaynağı kazandırmayı hedefliyor.

Uzay Teknolojilerine Yönelik Stratejiler

Uzay mühendisliği, astrofizik ve uydu teknolojileri gibi alanlarda lisans ve yüksek lisans programlarının yaygınlaştırılması da hedefleniyor. TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı öncülüğünde genç bilim insanları için staj ve burs programları sunularak uzman bir nesil yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Tersine Beyin Göçü ile Bilim İnsanları Türkiye'ye Kazandırılacak

Yüksek teknoloji üretiminde ihtiyaç duyulan araştırmacıların Türkiye'ye çekilmesi, uluslararası işbirlikleri ile desteklenecek. 2018'den bu yana yurt dışında ikamet eden yaklaşık 1200 Türk ve yabancı araştırmacının Türkiye'ye dönmesi sağlandı. Bu programın kapsamının genişletilmesi planlanıyor.