36 yıllık deri ustası uyarıyor: 'Çırak yetişmiyor, meslek unutuluyor'

Denizli'de 36 yıldır deri ceket diken usta Mehmet Çukur, çırak eksikliğini ve suni derilerin tüketici sağlığına yönelik risklerini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 29.11.2025 12:38
Güncelleme Tarihi: 29.11.2025 12:38

36 yıllık deri ustası uyarıyor: 'Çırak yetişmiyor, meslek unutuluyor'

36 yıllık deri ustası uyarıyor: 'Çırak yetişmiyor, meslek unutuluyor'

Denizli'de tecrübeli ustadan mesleğin geleceğine dair alarm

Mehmet Çukur, 1989'dan beri dericilik yapan ve 36 yıldır deri ceket diken bir usta, sektördeki çırak ve eleman krizine dikkat çekti.

Çukur, '89 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Toplamda 36 yıldır deri ceket dikiyorum; ancak artık çırak yetişmiyor ve çalıştırılacak bir eleman bulamıyoruz. Alt yapı yok. Artık dericilik mesleği unutulmaya yüz tutmaya doğru gidiyor,' diyerek usta-çırak geleneğinin sonlanmasının mesleği tehdit ettiğini söyledi.

Suni deri uyarısı: Sağlık riski ve tavsiye

Usta, piyasayı ele geçiren imitasyon (suni) ürünlerin tüketiciler için sağlık riski taşıdığını vurguladı. 'Çin malı ve suni imitasyon malzemeden yapılan deriler, kumaşın üzerine basılmış naylondur. Vatandaşlar o kumaşları giydiği zaman vücutta hastalıklara yol açar ve bazı kanser hastalıklarına da neden olabilir,' ifadelerini kullandı.

Çukur, suni derilerin hava almaması nedeniyle kışın üşütme, yazın aşırı terleme yaptığını belirterek tüketicilere net bir tavsiye verdi: 'En ucuz deriyi giysinler ama imitasyon deriden uzak dursunlar. Orijinal deride böyle bir sorun olmaz; çünkü kaliteli bir deri hava alır ve vücut için daha sağlıklıdır.'

Sektör temsilcileri, Çukur'un yaptığı uyarıların hem mesleki eğitimi canlandırma hem de tüketici sağlığını koruma açısından yetkililer ve kamuoyu tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

DERİCİLİK SEKTÖRÜNDE 1989 YILINDAN BU YANA TER DÖKEN USTA, SEKTÖRDEKİ ÇIRAK VE ELEMAN KRİZİNE...

DERİCİLİK SEKTÖRÜNDE 1989 YILINDAN BU YANA TER DÖKEN USTA, SEKTÖRDEKİ ÇIRAK VE ELEMAN KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ VE PİYASAYI ELE GEÇİREN İMİTASYON (SUNİ) ÜRÜNLERİN SAĞLIK RİSKLERİ KONUSUNDA TÜKETİCİLERİ UYARDI.

DERİCİLİK SEKTÖRÜNDE 1989 YILINDAN BU YANA TER DÖKEN USTA, SEKTÖRDEKİ ÇIRAK VE ELEMAN KRİZİNE...