Georgia'da Gözaltına Alınan 316 Güney Koreli Serbest Bırakıldı
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) birimlerinin Hyundai-LG tarafından işletilen fabrikaya düzenlediği baskında gözaltına alınan 316 Güney Kore vatandaşı, bir haftanın ardından Folkston Gözaltı Merkezinden serbest bırakıldı.
Gözaltı ve nakil süreci
Yonhap'ın haberine göre, Georgia eyaletine bağlı Folkston kentindeki gözaltı merkezinde tutulan 316 Güney Koreli serbest bırakıldı. İşçiler, yaklaşık 4,5 saat uzaklıktaki Atlanta'da bulunan Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı'na gitmek üzere otobüslerle yola çıktı.
Yerel yetkililer ve açıklamalara göre, gözaltındaki işçilerin 'sınır dışı edilmek' yerine 'gönüllü ayrılış' şeklinde ülkelerine dönecekleri bildirildi.
Baskının kapsamı ve diplomatik tepkiler
ICE birimlerinin 5 Eylül'de gerçekleştirdiği operasyonda, 300'den fazlası Güney Koreli olmak üzere yaklaşık 475 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyon Hyundai-LG tarafından işletilen elektrikli araç akü fabrikasında yapılmıştı.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lee Jae-woong, Seul hükümetinin ICE baskınına karşı 'endişe ve üzüntü' duyduğunu belirterek, "ABD'ye yatırım yapan şirketlerimizin ekonomik faaliyetleri ve vatandaşlarımızın hak ve çıkarları haksız yere ihlal edilmemeli." ifadelerini kullandı.
Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi, gözaltına alınanların serbest bırakılmasına yönelik görüşmelerin tamamlandığını ve idari işlemlerin tamamlanmasının ardından özel bir uçağın vatandaşları getirmek üzere ABD'ye gönderileceğini açıkladı.
Öte yandan, ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem de söz konusu kişilerin yasa uyarınca 'sınır dışı' edileceklerini belirtmişti.