Çin'den gerilimi düşürme çağrısı: ABD ile İran müzakere masasına dönsün

Çin, tek taraflı yaptırımları reddettiğini belirterek ABD ile İran arasındaki gerilimi azaltmak için diyalog ve müzakereye acil çağrı yaptı.


Çin'den gerilimi düşürme çağrısı: ABD ile İran müzakere masasına dönsün

Çin dışişleri sözcüsünden net mesaj

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Washington ile Tahran arasındaki tırmanışın önlenmesi gerektiğini vurgulayarak iki taraf arasında yeniden iletişim kurulmasını istedi.

Lin, ABD’nin İran’a yönelik "ekonomik savaş" tehdidine ilişkin açıklamalara yanıt vererek, Pekin’in tek taraflı baskı uygulamalarına karşı olduğunu ifade etti.

Diyalog çağrısının gerekçesi:

Lin Jian, "Çin, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yetkisine dayanmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıkıyor. Askeri güç ve baskı taktikleri, kimsenin çıkarına hizmet etmeyen bir tırmanışa yol açacaktır. Tarafları sorumlu davranmaya ve anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye çağırıyoruz" sözleriyle Pekin'in tutumunu açıkladı.

Vurgu ve beklenti:

Sözcünün açıklaması, Çin'in uluslararası normlara atıfla gerilimin azaltılmasını istediğini ve tarafları diyalog ve müzakere yoluna dönmeye çağırdığını ortaya koyuyor. Lin, tek taraflı yaptırımların ve askeri baskının çözüm üretmeyeceğini belirtti.

Bu açıklama, iki ülke arasında artan gerilim bağlamında Pekin'in arabuluculuk veya sakinleştirici bir rol beklentisini yansıtırken, doğrudan yeni yaptırım veya müdahale çağrısı içermiyor.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ LİN JİAN

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ LİN JİAN

Elif Demir

Elif Demir

Politika & Dış Haberler Editörü

Marmara Üniversitesi İletişim mezunu. Dış politika ve uluslararası ilişkiler haberlerinin takibini ve Türkçe çevirilerini üstleniyor.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!