Eski elbisenin bekçisi: 65 yıllık terzi değişen moda akışına direniyor

Sivas'ta 76 yaşındaki terzi Mustafa Arslan, babasının isteğiyle başladığı meslekte 65 yıldır iğne ve makasını bırakmadı; hazır giyim tadilata çevirdi.


Eski elbisenin bekçisi: 65 yıllık terzi değişen moda akışına direniyor

Sivas'ta 65 yıllık terzi iğnesini bırakmadı

Sivas'ta yaşamını sürdüren 76 yaşındaki terzi Mustafa Arslan, çocuk yaşta babasının isteğiyle başladığı terzilik mesleğinde 65 yıldır iğne ve makasını elinden düşürmedi. Arslan, mesleğin ve insanların giyim alışkanlıklarının zaman içinde köklü biçimde değiştiğini anlatıyor.

Mesleğin dönüşümü:

Arslan, hazır giyimin yaygın olmadığı yıllarda vatandaşların kumaş getirip terzide kıyafet diktirdiğini, özellikle köylerde insanların giysilerini yıllarca kullandığını belirtiyor. "Kıyafetler uzun yıllar kullanılırdı. Yırtılan, sökülen yerleri tamir edilir, yeniden giyilirdi," diyen Arslan, hazır giyimle birlikte dikim işinin azaldığını vurguluyor.

Günümüzde terzilerin işinin ağırlıklı olarak paça kısaltma, kol ve boy ayarı, daraltma gibi tadilat ve tamirat işleri olduğuna dikkat çekiyor. Eskiden sıfırdan dikilen elbise sayısının azaldığını, bunun yerine mağazadan alınan hazır kıyafetlerin tercih edildiğini ifade ediyor.

Çıraklık kültürü ve kuşak farkı:

Mustafa Arslan, mesleğe babasının yönlendirmesiyle başladığını; o dönemlerde büyüklerin sözünün ve çıraklık geleneğinin daha baskın olduğunu söylüyor. "Babam elimden tuttu, beni terzinin yanına götürdü ve çırak olarak verdi. O günden bu yana terzilik yapıyorum," diyen Arslan, zaman içinde mesleği sevdiğini ve hâlâ severek sürdürdüğünü belirtiyor.

Genç kuşakların daha erken yaşta kendi kararlarını almak istemesi, çıraklık geleneğinin zayıflaması ve elbise diktirme alışkanlığının azalması, mesleğin aktarıldığı kuşak sayısını düşüren etkenler olarak öne çıkıyor. Arslan, "Şimdilerde insanlar bir pantolonu bir kez giyip bir daha giymek istemiyor," şeklinde gözlemini aktarıyor.

İlerleyen yaşına rağmen işini sürdüren Arslan, mesleğin hem kolektif hafızasını hem de pratik bilgisini taşıyan bir usta olarak tanımlanıyor. Hazır giyimle birlikte değişen talebe rağmen, onarım ve tadilat işleri sayesinde terzilik hâlâ günlük yaşama hizmet etmeye devam ediyor.

SİVAS’TA YAŞAYAN 76 YAŞINDAKİ MUSTAFA ARSLAN, BABASININ İSTEĞİ ÜZERİNE ÇOCUK YAŞTA BAŞLADIĞI...

SİVAS’TA YAŞAYAN 76 YAŞINDAKİ MUSTAFA ARSLAN, BABASININ İSTEĞİ ÜZERİNE ÇOCUK YAŞTA BAŞLADIĞI TERZİLİK MESLEĞİNDE 65 YILI GERİDE BIRAKTI.

Cemal Korkmaz

Cemal Korkmaz

Haberde İnsan Editörü

Türkiye’nin dört bir yanından ilham veren, duygulandıran ve başarı odaklı insan yaşam hikayelerini derleyen duyarlı editör.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!