İl genelinde artış yaşanıyor
Iğdır’da yaz aylarının sıcak dönemine girmesiyle birlikte yılan sokması vakalarında yükseliş gözlendi. Son bir ay içinde hastaneye yılan sokması nedeniyle üç kişi başvurdu. Iğdır Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Yenikaya, vakalara acil müdahale edildiğini, bir hastanın taburcu edildiğini ve iki hastanın tedavisinin sürdüğünü belirtti.
ilk müdahale ve yapılmaması gerekenler:
Dr. Yenikaya, yılan sokması durumunda en önemli adımın panik yapmamak ve sokulan uzvun hareket ettirilmemesi olduğunu söyledi. "Yılan sokması durumunda vatandaşlarımızın ilk olarak yapacağı şey, panik yapmadan ve yılan soktuğu uzvu hareket ettirmeden sabit bir şekilde beklemek, asla hareket ettirmeye çalışmamak" ifadelerini kullandı.
Toplumda sık görülen yanlış uygulamalara dikkat çeken Dr. Yenikaya, özellikle yarayı keserek kan akıtma, zehri emmeye çalışma ve bilinçsiz turnike uygulamalarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Bu uygulamaların dokuda iskemi ve nekroza yol açarak ileride uzuv kaybına neden olabileceği belirtildi.
zamanın önemi, belirtiler ve tedavi:
Uzman, yılan zehirlenmelerinde zamanın kritik olduğunu söyleyerek "Çünkü zamana karşı bir yarış halindeyiz. Bu zehir zaman geçtikçe daha fazla vücuda, kan dolaşımına katılmaya başlıyor. O yüzden zaman kaybetmeden 112’yi arayıp ambulans çağırmak en önemli basamağı oluşturuyor" uyarısında bulundu. Dr. Yenikaya, 112 çağrısının derhal yapılmasının ve ambulans gelene dek sakin kalmanın tedavi başarısında belirleyici olduğunu aktardı.
Zehirlenme belirtileri arasında sokulan uzuvta hızla ilerleyen ödem, morarma, kanama bozuklukları ile bazı vakalarda sinir ve solunum sistemi etkilenmesinin bulunduğu; nadiren bunun solunum felcine kadar ilerleyebileceği ifade edildi. Hastanede yılan panzehiri (serumu) bulunduğu, stokların sürekli takip edildiği ve acil servislerde gerekli değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.
riskli bölgeler ve korunma önerileri:
Dr. Yenikaya, Iğdır’ın doğal alanlarının zengin olması nedeniyle özellikle temmuz ve ağustos aylarında bazı zehirli yılanlarla karşılaşma riskinin arttığını söyledi. Riskli alanlar olarak tarlalar, taşlık ve kayalık bölgeler, odun ve taş birikintilerinin çevresi ile Ağrı Dağı çevresindeki yayla kesimleri gösterildi.
Korumaya yönelik öneriler arasında ayak bileğini kapsayan uzun ayakkabı, bot ya da çizmeler giyilmesi, riskli bölgelerden mümkün olduğunca uzak durulması ve bir yılanla karşılaşılması durumunda sakin kalıp yılandan uzaklaşmak yer alıyor. Uzman ayrıca tüm yılan sokmalarında "sokan yılanın zehirli olduğunu kabul edip, panik yapmadan 112’yi aramanın" ilk ve en önemli adım olduğunu tekrar vurguladı.

IĞDIR DR. NEVRUZ EREZ DEVLET HASTANESİ DAHİLİYE UZMANI DR. BURAK YENİKAYA
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!