Köyde kazanlar kaynıyor: Sarı Bursa buğdayından bulgura uzanan emek
Anadolu mutfağının temel besinlerinden bulgurun üretimi için Yozgat’ın Büyükmahal köyünde yoğun temposu başladı. Yazın artan sıcaklığında bile köylüler, geleneksel yöntemleriyle bulgur yapımını sürdürmek için erken saatlerde işe koyuluyor. Uğurlu ailesi, hazırladıkları buğdayları odun ateşinde 4 büyük kazanda kaynatıyor ve süreç boyunca hem yaz sıcaklığı hem de kazanların verdiği hararetle mücadele ediyor.
Kazanlar ve hedik süreci:
Bulgurun ilk aşaması olan hedik yapımında yıkanıp hazırlanan buğdaylar kazanlara konup yaklaşık 3 saat boyunca kaynatılıyor. Kaynatma tamamlandıktan sonra buğdaylar harmana götürülerek açık havada kurumaya bırakılıyor. Üretici Bektaş Uğurlu, bu sürecin aileleri için geleneksel bir meslek olduğunu belirtiyor ve bu yıl 10 ton bulgur işleyeceğini ifade ediyor. Uğurlu, buğday cinsinin Sarı Bursa olduğunu, işi uzun yıllardır yaptıklarını ve hedik oluşumunun ortalama 2,5-3 saatte gerçekleştiğini anlatıyor. Ayrıca işlemin zahmetli bir emek gerektirdiğine vurgu yapıyor.
Sarı Bursa buğdayının önemi:
Bölgede bulgura lezzetini veren en önemli unsurun Sarı Bursa cinsi buğday olduğu sık sık dile getiriliyor. Uzun süredir Uğurlu ailesinden bulgur alan Nusret Alper, Yozgat yöresine özgü buğdayın un ve ekmek lezzetinde eşsiz olduğunu, aynı zamanda bulgurunuzun da en güzeli olacağını vurguluyor. Bu değerlendirme bölgedeki üreticilerin tercihlerini ve tüketici beklentisini doğrudan etkiliyor.
Köy yaşamı ve üretimin sürdürülebilirliği:
Üretimin her aşaması sabahın erken saatlerinde başlıyor; kazanların altı yakılıyor, kaynatma gerçekleştiriliyor, sonra motorlarla harmana taşınıyor ve serilip kurutuluyor. Ümmügülsüm Uğurlu, kazandan çıkan ürünün harmanda kurutulduktan sonra yaklaşık 3 günde hazır hale geldiğini ve sonrasında öğütme ve ayrı işlemlere tabi tutulduğunu anlatıyor. Yaz aylarını Antalya’dan gelip köyde geçiren Menşur İpeker ise köy yaşamının kendileri için önemine değinerek ihtiyaçlarını köyden karşılamanın ve komşuluk ilişkilerinin üretimi ayakta tuttuğunu belirtiyor.
Anadolu’nun sofralarında nesiller boyu yer alan bulgurun Büyükmahal köyündeki üretimi, yaz sıcaklığına rağmen ailelerin yoğun emeğiyle sürüyor. Geleneksel yöntemlerin korunması, hem lezzet hem de bölge kültürünün devamı açısından köydeki üreticiler için öncelikli olmaya devam ediyor.

ANADOLU MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETLERİNDEN BULGURUN YAPIMI İÇİN YOZGAT’IN BÜYÜKMAHAL KÖYÜNDE KAZANLAR KAYNAMAYA BAŞLADI.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!