Yüksekova’da yıllara yayılan bakım hikayesi
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Karlı köyünde yaşayan 45 yaşındaki Dursun Aykut, yaklaşık 20 yıldır yürümekte güçlük çeken annesi 80 yaşındaki Emine Aykut’un günlük bakımını üstlenmiş durumda. Annesinin ayaklarına takılan platinler ve kronik rahatsızlıkları nedeniyle yürüyememesi üzerine Aykut, ilerleyen yaşına rağmen tüm sorumluluğu kendi omuzlarında taşıyor.
Günlük yaşam ve uygulanan yöntemler:
Aykut, ev içinde annesini hasta yürüteci ile hareket ettiriyor; temiz hava alması için ise kimi zaman onu sırtına alarak dışarı çıkarıyor. Aykut, bakım sürecini ve sevgisini şu sözlerle özetliyor: "Ben yaşadıkça anneme gözüm gibi bakacağım. O benim cennetim." Ev içindeki ihtiyaçların karşılanmasından, dışarıya çıkarmaya kadar tüm görevleri tek başına üstlenmiş durumda.
Annenin hareket sınırları nedeniyle günlük rutinler yavaş ilerliyor. Hasta yürüteci yalnızca kısa mesafeler için yeterli oluyor; bu yüzden dışarı çıkarken fiziksel taşıma gerekiyor. Bu durum hem bakımı yapan kişi hem de bakım gören için yorgunluk ve risk barındırıyor.
Talep ve beklentiler:
Dursun Aykut, annesinin kalan yaşamını daha rahat geçirebilmesi için yetkililere ve hayırseverlere sesleniyor. Aykut, özellikle bir akülü tekerlekli sandalye talep ediyor ve bunun annesinin dışarıda daha bağımsız hareket etmesine imkân sağlayacağını belirtiyor: "Ben sadece annem için yetkililerden ve vicdan sahibi hayırseverlerden bir akülü sandalye istiyorum. Tek isteğim anama bir akülü sandalye alınması, çünkü artık çok zorlanıyor."
Bu talep, hem fiziksel yükün hafiflemesi hem de Emine Aykut’un sosyal çevreyle bağının kopmaması açısından önem taşıyor. Aile, köyün temiz havasında annesinin kimseye yük olduğunu hissetmeden dolaşabilmesini umut ediyor.
80 yaşındaki Emine Aykut ise zamanının büyük bölümünü yatakta veya pencereden dışarıyı izleyerek geçiriyor; oğlunun sürekli desteğiyle hayata bağlandığını söylüyor ve bir yardım eliyle yeniden daha özgür hareket edebilmenin hayalini kuruyor. Aile, yetkililerden ve yardımseverlerden gelecek olumlu bir yanıtla bu umudu gerçeğe dönüştürmeyi bekliyor.
Hikâye, kırsal bölgelerde aile içi bakımın ne kadar yaygın ve zorlayıcı olduğunu gösterirken, küçük bir yardımın bile yaşam kalitesini nasıl değiştirebileceğini gözler önüne seriyor. Dursun Aykut’un 20 yıllık fedakârlığı, köy sakinlerinin takdirini topluyor ve çözüm için destek çağrısını güçlendiriyor.

DURSUN AYKUT, 20 YIL ÖNCE GEÇİRDİĞİ RAHATSIZLIKLAR VE AYAKLARINA TAKILAN PLATİNLER NEDENİYLE YÜRÜME KABİLİYETİNİ KAYBEDEN 80 YAŞINDAKİ ANNESİNİN ELİ AYAĞI OLDU.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!