Öğrenciler depozitolu ambalajlarla hem çevre hem harçlık topluyor

Adana Kozan'da öğrenciler, DOA iade makinelerine getirdikleri plastik, cam ve alüminyumları geri dönüşüme kazandırıp harçlık kazanıyor.


Öğrenciler depozitolu ambalajlarla hem çevre hem harçlık topluyor

Öğrenciler depozitolu ambalajlarla hem çevre hem harçlık topluyor

Adana'nın Kozan ilçesinde öğrenciler, evlerinde ve çevrelerinde biriktirdikleri içecek ambalajlarını Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) iade makinelerine getirerek çevre temizliğine katkı sağlıyor ve harçlıklarını çıkarıyor. Uygulama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirildi ve ülke genelinde yaygınlaştırılıyor.

DOA uygulamasının işleyişi:

Kozan'da kurulan iki farklı geri dönüşüm noktası plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını kabul ediyor. Öğrenciler topladıkları ambalajları makinelerde iade ederek depozito bedelini alıyor; böylece atıklar geri dönüşüme kazandırılırken bireyler de ekonomik fayda elde ediyor. Noktaların yaygınlaşması, atık toplama alışkanlığını güçlendiriyor ve sokaklardaki atık miktarını azaltıyor.

Öğrencilerin toplama pratiği ve sonuçları:

7. sınıf öğrencisi Ahmet Bozkurt, yaklaşık 144 plastik ve alüminyum ambalaj getirerek uygulamayı değerlendirdi: 'Yaz okulundayken ve sokaklarda gördüğüm plastikleri topluyorum. Bu uygulamayı çok güzel buldum. Şimdiye kadar yaklaşık 200 lira biriktirdik. Herkes çöplerini doğaya atmak yerine geri dönüşüme getirirse hem çevre temiz olur hem de paramız geri döner. Makine bazen dolu oluyor, ben de uygulamadan takip edip boş olduğu zaman getiriyorum.'

Bir diğer genç, Helalolsun Mertoğlu, ailesinin desteğiyle ambalajları biriktirdiklerini söyledi: 'Babaannem evdeki ambalajları biriktiriyor, ben de yere atılan görürsem topluyorum. 10 bin liraya ulaşınca çekmeyi düşünüyoruz. Doğa için çok güzel bir uygulama olmuş. Alüminyumun depozito bedeli biraz daha artsa daha da iyi olur diye düşünüyorum.' Öğrencilerin bu pratikleri, uygulamanın hem çevresel hem de ekonomik etkisini somutlaştırıyor.

Uygulamanın devamı ve makinelerin yaygınlaştırılmasıyla Kozan'da ve benzeri yerlerde geri dönüşüm oranlarının artması, sokakların daha temiz olması ve özellikle gençlerin çevre bilincinin güçlenmesi hedefleniyor.

YAKLAŞIK 144 ADET PLASTİK VE ALÜMİNYUM AMBALAJ GETİREN 7. SINIF ÖĞRENCİSİ AHMET BOZKURT...

YAKLAŞIK 144 ADET PLASTİK VE ALÜMİNYUM AMBALAJ GETİREN 7. SINIF ÖĞRENCİSİ AHMET BOZKURT, UYGULAMAYI ÇOK FAYDALI BULDUĞUNU BELİRTTİ.

Aslı Han

Aslı Han

Çevre & Ekoloji Editörü

İklim değişikliği, sıfır atık projeleri, ekoloji ve çevre koruma bilinci üzerine haberler ve özel dosyalar hazırlayan çevre editörü.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!