Kütahya’da gastronomi üzerinden kültür tanıtımı
Kütahya’da düzenlenen Kültür Panayırına katılan değişim öğrencileri, ülkelerinin yemeklerini sergileyerek hem mutfaklarını hem de kültürel ortaklıklarını Kütahyalılarla paylaştı. Etkinlikte Tunus, Mısır, Romanya ve Azerbaycan’dan gelen öğrenciler stantlarında hazırladıkları lezzetleri tanıtırken, Türkiye ile paylaşılan benzerliklere de dikkat çekildi.
Romanya’dan dil ve lezzet bağları:
Yaklaşık bir aydır Kütahya’da bulunan Romanyalı Camelia, Türkçe ile Romence arasında bazı ortak kelimeler olduğunu söyleyerek ilgi çekti. Camelia, "Çorba, dolap, çorap, çay Türkçe ile ortak olan kelimeler. Benim adım Camelia, Romanyalıyım. Neredeyse bir aydır da buradayım" ifadelerini kullandı. Standında tanıttığı Mamalikayı anlatırken, Romanya ile Türkiye arasındaki yemek benzerliklerine vurgu yaptı: "Romanya’da çok meşhur sarma ve çorba Türkiye ile ortak yemeklerimizden bir tanesi. Sarmayı birazcık daha farklı yapıyoruz. Sizinkine farklı ama tip olarak aynı."
Camelia, iki ülke insanlarının ülkelerine duyduğu sevginin benzer olduğunu da ekledi: "İnsanlar ülkelerini gerçekten çok seviyor burada ve bu bizde de çok yüksek oranda olan bir şey."
Tunus, Azerbaycan ve Mısır’dan lezzet hikâyeleri:
Tunuslu Muhammed stantta sunduğu acı sos harisayı tanıttı: "Bu gördüğünüz şey Tunusların çok fazla tükettiği harisa adlı acı bir sos. Hemen hemen her yemeklerine kullanıyoruz bu sosu." Muhammed, kendi hazırladığı yemeği "köfteci" olarak tanımlayıp içeriğini şöyle anlattı: "Karışık bir yemek. İçinde patates, yumurta, çam balığı ve sebzeler var. Bunu biz çok fazla tüketiyoruz. Hem tabakta hem de ekmek arası şekilde tüketiyoruz." Ayrıca yemeğin ekonomik ve kolay hazırlanabilir oluşunun yaygınlığındaki rolüne dikkat çekti.
Azerbaycan’dan gelen Zehra ise ülkesinin milli tatlarından Şeker Burasını paylaştı. Kütahya’da bir haftadır bulunduğunu söyleyen Zehra, "Bu bizim milli yemeklerimizden biri. Adı Şeker Burası. Nevruz bayramında pişiriyoruz. İçerisinde şeker, pudra şekeri ve fındık var. Bazen badem de oluyor" dedi ve Türkiye ile paylaşılan kültürel yakınlığa değindi: "Türkiye’yi çok sevdim. Benzer kültürlere de sahibiz. Kardeş ülke olarak biliniyoruz zaten."
Mısırlı Yasir ise ülkesinin popüler tatlarından birinin toplumun her kesimince tüketildiğini anlattı: "Bu, Mısır’daki en popüler tatlardan bir tanesi. Yani zengin, fakir fark etmez. Bütün Mısır’ın şehirlerinde ve bölgelerinde yenilen bir şey bu." Yasir, yemeğin ekonomik oluşunu ve isteğe göre üstüne çikolata ya da karamel eklenebildiğini söyledi. Türkiye ile Mısır arasındaki turizm ilişkilerine de değinen Yasir, iki ülke arasındaki yoğun ziyaret akışının kültürel yakınlığı pekiştirdiğini belirtti ve Mısır’ı ziyaret etmeyi düşünenlere internetten gezi rotası araştırmalarını tavsiye etti.
Kültür paylaşımları çift yönlü ilerliyor:
Etkinliğin organizasyonunda yer alan Nilay Bozkurt, panayırın tek taraflı bir tanıtımdan öte karşılıklı bir alışveriş alanı olduğunu vurguladı. Bozkurt, "Farklı ülkelerden kendi yemeklerini, geleneksel kıyafetlerini, danslarını ve kendi ülkelerine özgü bir şeyleri bize tanıtmak için geldiler. Aynı zamanda biz de onlara Türk kültürünü öğretiyoruz" dedi. Bu tür etkinliklerin öğrenciler arasında etkileşim oluşturduğunu belirten Bozkurt, hem Kütahya’daki öğrencilere hem de gelen değişim öğrencilerine farklı kültürleri deneyimleme imkânı sunduklarını ifade etti.
Kültür Panayırı, yemekler üzerinden kurulan diyaloglarla hem lezzetsel hem de kültürel köprüler kurmayı hedefleyen bir etkinlik olarak dikkat çekti. Öğrenciler ve yerel katılımcılar arasında kurulan bu temas, ortak tatlar ve paylaşılan değerler üzerinden ülkeler arası yakınlaşmayı somutlaştırdı.

Yabancı öğrenciler yemekler üzerinden ülkelerini anlattı
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!