İstanbul'da Binlerce Karabatak Marmara'da 'Siyah Halı' Oluşturdu

İstanbul’da soğuk hava, Bakırköy açıklarında binlerce karabatakın Marmara Denizi'nde sürüler halinde toplanmasına neden oldu; uzmanlar bunun ısı kaybını azaltma ve avlanma amaçlı olduğunu söylüyor.

Yayın Tarihi: 13.01.2026 11:16
Güncelleme Tarihi: 13.01.2026 11:23

İstanbul'da Binlerce Karabatak Marmara'da 'Siyah Halı' Oluşturdu

İstanbul'da Binlerce Karabatak Marmara'da 'Siyah Halı' Oluşturdu

Soğuk hava, sürüleşmeyi tetikledi

İstanbul’da etkisini artıran soğuk hava, Boğaz’ın doğal yaşamında çarpıcı görüntülere sahne oldu. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazında yaşayan karabataklar, rüzgarlı havada su yüzeyinde sürüler halinde bir araya gelerek adeta siyah bir halı oluşturdu.

Bakırköy açıklarında dron kamerasıyla görüntülenen binlerce karabatak, deniz yüzeyinde belirli bir düzende toplu halde durdu. Görüntülerde çoğunluğunu büyük karabatakların oluşturduğu sürünün zaman zaman yön değiştirerek sürü halinde hareket ettiği görüldü.

Uzmanların yorumu: Isı tasarrufu ve avlanma

Uzmanlar, karabatakların bu toplu davranışının başlıca nedenleri olarak ısı kaybını azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak olduğunu belirtiyor. Bir arada durarak rüzgar ve soğuk suya daha az maruz kalan kuşların, aynı zamanda muhtemel tehlikelere karşı da daha güvende olduğu vurgulanıyor.

Ayrıca sürü halinde hareket etmenin, balıkları yönlendirerek avlanmayı kolaylaştırdığı ifade ediliyor. Karabatakların balık sürülerini yönlendirip daha etkin avlanabildikleri, avlanma sonrası ise su yüzeyinde ya da kıyıya yakın alanlarda dinlendikleri belirtiliyor.

Marmara Denizi’nin kış aylarında donmayan yapısı ve balık açısından zengin olması, karabataklar için önemli bir beslenme alanı oluşturuyor. Bu nedenle kuşların bir arada bulunmasının temel nedeninin hem beslenme hem de dinlenme olduğu vurgulanıyor.

Kuş sürüleri, bölgenin biyolojik çeşitliliği için önemli

Havadan kaydedilen görüntüler, hem kuşların sürü davranışını hem de Marmara Denizi’nin kış aylarındaki ekolojik dengesini net bir şekilde ortaya koydu. Uzmanlar, bu tür doğa olaylarının bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından taşıdığı öneme dikkat çekiyor.

MARMARA DENİZİ VE İSTANBUL BOĞAZI'NDA YAŞAYAN KARABATAKLAR VE RÜZGARLI HAVADA SU ÜZERİNDE SÜRÜLER...

MARMARA DENİZİ VE İSTANBUL BOĞAZI'NDA YAŞAYAN KARABATAKLAR VE RÜZGARLI HAVADA SU ÜZERİNDE SÜRÜLER HALİNDE BİR ARAYA GELDİ

MARMARA DENİZİ VE İSTANBUL BOĞAZI'NDA YAŞAYAN KARABATAKLAR VE RÜZGARLI HAVADA SU ÜZERİNDE SÜRÜLER...

Yazar
EDİTÖR

Mert Yılmazer

7 yıllık deneyime sahip. Özellikle İstanbul'daki adliye ve polis haberleri konusunda uzmanlaşmış, sıcak haber takibinde hızlı reaksiyon gösteren orta kıdemli editör. Şehir haberciliği ve belediye gündemlerine hakimdir.