DOLAR
38,19 0,1%
EURO
44 -0,67%
ALTIN
4.192,05 -2,85%
BITCOIN
3.326.021,64 -2,37%

Trump'tan Piyasalara Tarife Yanıtı: 'İlaç Gibi'

Trump, tarife kaynaklı piyasa düşüşünü 'ilaç' benzetmesiyle yanıtladı ve Çin ile ticaret açıklarına vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 07.04.2025 03:53
Güncelleme Tarihi: 07.04.2025 03:53

Trump'tan Piyasalara Tarife Yanıtı: 'İlaç Gibi'

Trump'tan Çarpıcı Açıklamalar

ABD Başkanı Donald Trump, piyasalardaki tarife kaynaklı düşüşe ilişkin yaptığı açıklamada, "Hiçbir şeyin kötüye gitmesini istemem, ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almanız gerekir." dedi.

Florida'dan Washington'a yaptığı yolculuk sırasında Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşan Trump, tarifelere dair açıklamalarında önemli noktaları öne çıkardı.

Çin ile Ticaret Açığı Üzerine

Bir muhabirin, "Piyasalarda, bir noktada tolere etmeyeceğiniz bir acı var mı?" şeklindeki sorusunu, Trump, "Bence sorunuz çok aptalca. Hiçbir şeyin kötüye gitmesini istemem, ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almanız gerekir." yanıtıyla geçiştirdi.

Başkan Trump, ABD'nin birçok ülkelerle milyar dolarları aşan ticaret açıkları olduğunu, özellikle Çin ile olan açığın ise trilyon dolar seviyelerine ulaştığını belirtti. "Her yıl Çin'e karşı yüz milyarlarca dolar kaybediyoruz ve bu sorunu çözmedikçe bir anlaşma yapmayacağım. Çin ile anlaşmaya hazırım, ama onların bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Çin ile çok büyük bir ticaret açığı problemimiz var." ifadelerini kullandı.

Ticaret Görüşmelerine Açık

Trump, Çin, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerle yaşadıkları ticaret açığı sorununu çözmeyi amaçladıklarını dile getirerek, "Eğer bu konuyu konuşmak istiyorlarsa, konuşmaya açığım. Ama aksi takdirde, neden konuşmak isteyim ki?" diye konuştu.

ABD Başkanı, "Dünyanın her yerinden, Avrupa'dan, Asya'dan birçok liderle konuştum. Bir anlaşma yapmak için can atıyorlar." sözlerini de ekledi.

Tarifelerin Geleceği

Öte yandan Trump, Truth Social sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Çin, AB ve diğer birçok ülkeyle büyük mali açıkları olduğunu kaydederek, "Bu sorunu çözmenin tek yolu, şu anda ABD'ye on milyarlarca dolar kazandıran tarifeler. Bunlar halihazırda yürürlükte ve görülmesi güzel bir şey." şeklinde yazdı.

ABD'nin bu ülkelerle ticaret açığının, eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde arttığını savunan Trump, "Bunu tersine çevireceğiz, hem de çok hızlı bir şekilde. Bir gün insanlar ABD için tariflerin çok güzel bir şey olduğunu anlayacak." değerlendirmesinde bulundu.