Ankara’da Endonezya'nın 81. bağımsızlık günü resepsiyonu savunma iş birliğini öne çıkardı

Ankara’daki 'Partnership Day 2026' resepsiyonunda Endonezya’nın 81. bağımsızlık günü kutlandı; 48 adet KAAN mutabakatı, savunma sanayii ve 10 milyar dolar ticaret hedefi vurgulandı.


Ankara’da Endonezya'nın 81. bağımsızlık günü resepsiyonu savunma iş birliğini öne çıkardı

Resepsiyonun ana gündemi ve katılımcılar:

Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama ev sahipliğinde düzenlenen 'Partnership Day 2026' resepsiyonu, Endonezya’nın 81. bağımsızlık günü vesilesiyle büyükelçilik rezidansında gerçekleştirildi. Programa Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım ile Ankara’daki diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Türkiye ve Endonezya milli marşlarının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmalarını Büyükelçi Purnama, Savunma Sanayii Başkanı Görgün ve Milli Savunma Bakanı Güler yaptı.

Resepsiyonun diplomatik mesajları:

Achmad Rizal Purnama, iki ülke ilişkilerinin karşılıklı güven ve ortak çıkarlara dayandığını belirterek savunma sanayiinin stratejik ortaklığın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Purnama, iş birliğinin kara platformlarından insansız hava araçlarına kadar genişlediğini ve KAAN, KIZILELMA, TB3, AKINCI, ANKA, KAPLAN ile İstif sınıfı fırkateynler gibi platformların bu ortaklığın örnekleri olduğunu söyledi.

Savunma sanayii iş birliği ve KAAN mutabakatı:

Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ’ın Endonezya’daki yapılanma adımlarına işaret ederek savunma sanayii alanındaki iş birliğinin kurumsal zemine kavuştuğunu vurguladı. Görgün, ortak üretim, teknoloji geliştirme ve insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan bir iş birliğinin sürdürüleceğini söyledi ve Endonezya’ya yönelik taziyelerini iletti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların bugün karşılıklı güvene dayalı çok boyutlu ilişkilere dönüşmesine zemin hazırladığını belirtti. Güler, özellikle yerli ve millî olarak geliştirilen beşinci nesil muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya 48 adet tedarikine yönelik varılan mutabakatın iş birliğini daha üst seviyeye taşıdığını ifade etti.

Her iki yetkili de mevcut projelerin ilerletilmesinin yanı sıra diğer platformlarda da 'kazan-kazan' prensibine dayalı iş birliklerinin genişletilmesini hedeflediklerini aktardı.

Askerî ilişkiler ve eğitim-tatbikat vurgusu:

Bakan Güler, silahlı kuvvetler arasındaki tecrübe paylaşımı, yakın temaslar ve müşterek eğitim-tatbikat faaliyetlerinin artırılmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Bu yaklaşım, savunma sanayii projelerinin ötesinde askeri iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik bir taahhüdü yansıtıyor.

Ekonomik hedefler ve çok taraflı iş birliği:

Büyükelçi Purnama, Türkiye ve Endonezya’nın toplam 375 milyonluk nüfus ve yaklaşık 3,1 trilyon dolar GSYH büyüklüğüne sahip olduğunu hatırlatarak iki ülke liderlerinin ikili ticaret hacmini 10 milyar ABD dolarına çıkarma hedefi koyduğunu, mevcut durumun bu hedefin yaklaşık dörtte biri seviyesinde olduğunu söyledi ve bunun yeterli olmadığını vurguladı.

Purnama ayrıca Endonezya egemen varlık fonu Danantara ile Türkiye Varlık Fonu arasındaki iş birliği arayışlarına değindi; iki fonun stratejik sektörlerde ortak yatırım imkanlarını araştırdığı belirtildi. Endonezya’nın ASEAN perspektifinden bölgesel iş birliğine verdiği önem de konuşmalarda öne çıkan başlıklardandı.

Filistin mesajı ve bölgesel sorumluluk:

Purnama, Gazze ve Filistin’deki gelişmelere ilişkin olarak Türkiye ve Endonezya’nın uluslararası meselelerde ortak sorumluluk taşıdığını vurguladı. Purnama'nın sözleri arasında, 'İnsanlık her zaman siyasetin üzerinde tutulmalıdır' ifadesi yer aldı; Filistin halkının çektiği acıların normalleştirilemeyeceği, uluslararası hukuka saygı ve adaletin üstün gelmesi gerektiği vurgulandı.

Kapanış, taziyeler ve kültürel program:

Konuşmalar sırasında Endonezya’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için üzüntü dile getirildi; Görgün ve Güler taziyelerini sundu, depremde yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin ifadeler resepsiyon konuşmalarında yer aldı. Güler, Flores bölgesindeki depremde hayatını kaybeden 54 kişi için başsağlığı, 135 yaralı için şifa diledi.

Program, Türkiye ve Endonezya’ya özgü geleneksel dans gösterileriyle sona erdi; etkinlik hem diplomatik temasları hem de savunma ve ekonomik gündemleri aynı zemin üzerinde buluşturan bir platform olarak değerlendirildi.

ENDONEZYA’NIN BAĞIMSIZLIĞININ 81’İNCİ YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA ANKARA’DA "PARTNERSHİP DAY 2026"...

ENDONEZYA’NIN BAĞIMSIZLIĞININ 81’İNCİ YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA ANKARA’DA "PARTNERSHİP DAY 2026" RESEPSİYONU DÜZENLENDİ. MİLLÎ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER, TÜRKİYE İLE ENDONEZYA ARASINDA 48 ADET MİLLÎ MUHARİP UÇAK KAAN’IN SATIŞINA YÖNELİK VARILAN MUTABAKATIN SAVUNMA SANAYİİ İŞ BİRLİĞİNİ DAHA ÜST SEVİYEYE TAŞIDIĞINI BELİRTTİ.

Emre Koç

Emre Koç

Bölgesel Haberler Editörü

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden servis edilen valilik, belediye ve yerel yaşam haberlerini yönetiyor.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!